Severokorejci budou zase umírat hladem

22. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Humanitární organizace se obávají, že smrt Kim Čong-ila zhorší už tak katastrofální potravinovou situaci v Severní Koreji. Spojené státy totiž odložily rozhodnutí poskytnout Severní Koreji hospodářskou pomoc.

Severní Korea závisí na zahraničních dodávkách potravin od hladomoru, na který v polovině devadesátých let zahynuly statisíce lidí. Světový potravinový program a nevládní organizace varují, že letos je potravinová situace v Severní Koreji zvlášť špatná.

Humanitární organizace varují, že Severokorejci začnou umírat hladem, pokud svět nezvýší humanitární pomoc. Světový potravinový program zahájil program mezinárodní pomoci pro Severní Koreu v dubnu, avšak obdržel méně než třetinu financí, které potřebuje. Varuje, že budou umírat děti.

Severní Koreji stále chybí 414 000 tun potravin. Zdravotníci uvádějí, že se ve srovnání s loňským rokem o 50 až 100 procent zvýšil počet podvyživených dětí přijímaných do dětských nemocnic.

Spojené státy uvažují o vyslání 240 000 tun potravin, podmínkou však je, že se Severní Korea vzdá svého jaderného programu. Podle pozorovatelů Severní Korea podmínky ohledně monitorování jaderného programu, uložené jí americkým ministerstvem zahraničí, plní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7149

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2011