Putin označil ruské demonstranty za "placené agenty Západu"

16. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin odmítl brát vážně desetitisíce demonstrantů proti údajně zfalšovaným volbám do ruského parlamentu a proti jeho vládě. Označil je během televizního pořadu, kdy reagoval na telefonáty veřejnosti, za agenty západu. Vysmíval se demonstrantům také tím, že srovnal bílou pásku, symbol jejich protestu, kterou měli demonstranti na kabátě, s prezervativem. "Ohledně 'barevných revolucí'- všechno je jasné - je to rozvinutý projekt na destabilizaci společnosti. Nevznikl ve společnosti spontánně," uvedl Putin v televizním pořadu, který trval čtyři a půl hodiny.

Putin se vyjádřil, že studenti dostali zaplaceno za to, že se účastnili demonstrace na Bahenním náměstí v Moskvě. Tam minulou sobotu demonstrovalo bezprecedentních 50 000 lidí proti údajně zfalšovaným volbám a Putinově vládě.

Putin demonstrace odmítl a označil je za nástroj, jímž se opozice snaží dostat se k moci. Nezabýval se požadavky opozice, aby byly volby anulovány. Demonstranti připravují druhou velkou demonstraci na 24. prosince a připravují se na kampaň proti Putinově volbě prezidentem. Prezidentské volby se v Rusku budou konat 4. března.

Putin v televizi sliboval, že zvýší důchodcům penze, že vojenští důstojníci dostanou byty zadarmo a že ochrání Rusko před blíže nedefinovanými zahraničními nepřáteli.

Několikrát zaútočil na Spojené státy: "Chtěli bychom být spojenci USA, ale mně se zdá, že Amerika nechce spojence, jen otrocké státy. Lidi už mají dost, že jim jedna země pořád něco diktuje," řekl. Dodal, že se Spojené státy stále obávají ruského jaderného arzenálu a kritizoval senátora Johna McCaina, který se vyjádřil, že zřejmě Arabské jaro došlo až do Ruska. "Pan McCain bojoval ve Vietnamu - má ruce zkrvavené krví civilistů," dodal.

Putin také kritizoval ruské oligarchy, kteří žijí v Londýně, zejména Borise Berezovského a Romana Abramoviče, který se soudí u londýnského soudu. Podle Putina měli svou věc předložit ruskému soudu. "To by bylo poctivější - ty peníze vydělali a ukradli v Rusku, měli by si to tady i rozdělit."

Putin během třistaminutového pořadu zmínil o Dmitriji Medveděvovi jen jednou. Pozorovatelé proto uvažují o tom, zda opravdu dojde k výměně funkcí mezi Putinem a Medveděvem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9382

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2011