Británie se připravuje na kolaps eurozóny

4. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Británie připravuje plány pro případ možného kolapsu eurozóny - včetně další bankovní krize - kvůli chaosu v Řecku. Zahájení summitu G20 v Cannes bylo zastíněno událostmi v Athénách, kde řecký premiér kvůli opozici doma i v zahraničí za dramatických okolností opustil plány na referendum.

Kromě obav z případného šíření krize za řecké hranice je tu navíc i obava, že samotný evropský plán je nedostatečný. Lídři G20 uvažují o ohromném rozšíření Mezinárodního měnového fondu, který by měl globální ekonomice pomoci vyrovnat se s důsledky odchodu Řecka z eurozóny.

Britské ministerstvo financí uvažuje o několika scénářích zaměřených na úsilí ubránit Británii před důsledky případné krize. Promýšlí se možnosti izolace britského bankovního systému před finanční "nákazou" šířící se EU a také jak zajistit úvěrování.

Zvažuje se také, jaký by byl potenciální dopad krize v eurozóně, která je největším britským exportním trhem, na chabé hospodářské oživení.

Finanční náměstek ministra financí Mark Hoban prohlásil: "Tato vláda je dobře připravena na jakoukoliv eventualitu".

Británie dosud doufá, že balík opatření dohodnutý minulý týden lídry EU, včetně dalších 130 miliard pro Řecko, postačí k odvrácení bezprostřední hrozby eurozóně. Nicméně vysoce postavený zdroj v Downing Street potvrdil, že se zkoumají i mnohem horší možnosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14150

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2011