Al Kajda rozdává v Somálsku obětem sucha humanitární pomoc

3. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Muži, kteří tvrdí, že jsou pracovníci al Kajdy, rozdávaj9 v oblastech v Somálsku, postižených suchem, kde nejsou žádné západní humanitární organizace, obětem sucha peníze a poskytuje jim potraviny a další pomoc. Dělají to ve snaze získat pro al Kajdu podporu tamějšího obyvatelstva.

Během návštěvy v rozsáhlém táboře Ala-Yasir na jihu Somálska viděl reportér deníku Guardian jednotku al Kajdy, jak více než 4000 osob, postiženým letošním suchem, rozdávali rýži, mouku, olej, datle a mléko a také oblečení a islámské publikace.

Stalo se to poprvé, co skupina z al Kajdy v Somálsku otevřeně vystoupila na veřejnosti a rozdávala humanitární pomoc. Vedoucí skupiny byl představen reportérům deníku Guardian jako oficiální velvyslanec al Kajdy v Somálsku.

Představitelé extremistické islamistické organizace al-Shabaab, která se snaží uchvátit v Somálsku moc, sdělili, že se muž jmenuje Abu Abdullah Muhajir a že to je běloch a Američan. Informaci nebylo možné ověřit.

Al-Shabaab má těsné vazby na al Kajdu a po usmrcení Usámy bin Ladina se tato organizace zapřísáhla, že pomstí jeho smrt. Je známo, že do organizace a-Shabaab vstoupila v Somálsku celá řada amerických občanů, včetně sebevražedného atentátníka z Minneapolisu, který v Mogadišu zaútočil v neděli na jednotky Africké unie.

Americkou angličtinou s cizím přízvukem předčetl Abu Abdullah Muhajir prohlášení: "Našim milovaným bratrům a sestrám v Somálsku: sledujeme vaši situaci každodenně. A i když jsme navzájem odděleni tisíci kilometrů, jste neustále v našich myšlenkách a modlitbách."

Muž pak rozdal obětem sucha somálskou měnu v hodnotě asi 17 000 dolarů. Al Kajda také na místo přivezla sanitku se zdravotníky. Místní výrostci její dary přivítali s nadšením.

Potravinový program OSN uvádí, že své pracovníky stáhl z této oblasti, protože se od nich požadovalo výpalné a byli ohroženi smrtí. Al Shabaab to popírá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11059

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2011