Chce se EU historicky znemožnit?

14. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Ani ne před třemi měsíci Evropský bankovní úřad oznámil, že Dexia SA (DEXB) snadno prošla takzvaným stresovým testem. Francouzskobelgická banka 15. července vydala tiskovou zprávu s následujícícm titulkem: "Výsledky celounijních stresových testů v roce 2011: Dexia nepotřebuje dodatečný kapitál".

Pak minulý víkend, 86 dní po potvrzení svého zdraví, Dexia obdržela vládní záchranný balík, aby nezkolabovala. Nikdo nebyl překvapen, že k tomu došlo. Nikdo by tím ani neměl být překvapen.

Cvičení se stresovými testy byla šaráda, stejně jako o rok dříve, kdy Bank of Ireland Plc a Allied Irish Banks Plc prošly testy a krátce nato zkolabovaly. Znovu byla pravidla upravena, tak aby pod hladinu šlo jen pár nedůležitých bank. Všichni, kdo dávali pozor, to věděli.

Evropský bankovní úřad přesto frašku zopakoval, patrně s vědomím, že se vší pravděpodobností vzápětí nějaká velká banka krachne. A to vše vede k otázce: Proč?

Je problém v masové korupci? V masové stupiditě? Nebo pokud jde o obojí: Kde na kontinuu končí jedno a začíná druhé? Ať už je tomu jakkoliv, ve srovnání s tímhle dokonce i američtí regulátoři vypadají docela dobře.

Pokud si evropští lídři přejí dál podkopávat veřejnou důvěru v jejich banky, stačí dál pokračovat v tom, co dělali posledních pár let. Ještě pár takových kousků jako s Dexií a globální krize je okamžitě zpět. Zánik Dexie je pouhým začátkem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14865

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2011