Výstava Putování po Beskydech na zámku ve Frýdku-Místku

17. 10. 2011 / Aleš Uhlíř

Říká se, že lidé narození v kraji na levém břehu Odry tíhnou spíše k Jeseníkům, zatímco ti z kraje na pravém břehu mají zalíbení v Beskydech. Po pravdě řečeno v dobách, kdy se ještě masově provozovala turistika, chodilo se do hor po obou stranách Moravské brány. Dnes již turistika není to, co bývala. Její počátky spadají do druhé poloviny 19. století, kdy se vznikem různých spolků v Německu a Rakousku začíná alpinismus. Do té doby spadá počátek Klubu českých turistů, založeného v roce 1888 skupinou okolo Vojty Náprstka.

V neděli 16. října 2011 byla slavnostním zahájením na druhém nádvoří zámku ve Frýdku-Místku otevřena v prostorách Muzea Beskyd výstava mapující počátky organizované beskydské turistiky. Ty mají svůj počátek již kolem roku 1880, kdy byl oblíbeným výletem výstup na vrchol Lysé hory od Satinských vodopádů v Malenovicích, místa snadno dosažitelného od železniční stanice Frýdlant nad Ostravicí.

Výstavu připravilo Muzeum Beskyd a jejími autory jsou manželé Poláškovi. Za pomocí Klubu českých turistů, různých muzeí, spolků a soukromých osob podařilo se shromáždit exponáty, ze kterých dýchá kus historie. Nejde sice o dobu příliš historicky vzdálenou, nicméně proměny, které se dotkly např. turistických chat a beskydské turistiky jsou takové, že i z žijících lidí se stávají pamětníci. Nádherné údolí Ostravice na Starých Hamrech zatopila přehrada, už se odtud nedá jet vlakem malebnou krajinou až na Bílou a také na Čeladné to vypadá jinak, než před třiceti lety. Přesto jsou v Beskydech stále nádherná místa, která za návštěvu rozhodně stojí.

Sto dvacet let je víc, než dokáže obsáhnout jeden lidský život. Vedle fotografií beskydských scenérií, map, různých dokladů a turistické výstroje, které nemůže nikdo z žijících pamatovat, jsou zde k vidění věci, nad nimiž mohou nostalgicky zavzpomínat i ti, kteří ještě nejsou považováni za seniory.

Výstava potrvá do 25. března 2012, je přístupna v úterý, středu a pátek v době od 8:00 do 12:00, od 12:30 do 16:00, ve čtvrtek od 8:00 do 12:00, od 12:30 do 17:00, o sobotách a nedělích od 13:00 -- 17:00 hodin.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.10. 2011