Jak šoubyznys nahrazuje skutečný sport

12. 7. 2011 / Ivo Krieshofer

čas čtení 2 minuty

Do Lausanne odjela po sobotní generální zkoušce v Praze - Řepích více jak 900členná výprava sportovců z celé České republiky, složená z cvičenců České asociace Sport pro všechny (ČASPV), České obce sokolské (ČOS), České gymnastické federace (ČGF) a České asociace vysokoškolského sportu. Budou tam reprezentovat naši republiku na 14. světové gymnaestrádě. Ta začala v neděli 10. července zahajovacím ceremoniálem a skončí v sobotu 15. července.

Světová gymnaestráda je největším svátkem gymnastických aktivit a pořádá se pod hlavičkou FIG (Světová gymnastická federace) každé 4 roky. Na letošní WG je přihlášeno na 25 000 cvičenců ze všech pěti kontinentů.

Naše výpravy se po převratu účastnily již gymnaestrády v Amsterodamu (1991), v Berlíně (1995) v Göteborgu (1999) a v Lisabonu (2003) a v rakouském Dornbirnu (2007). Pokaždé tam bývá okolo 20 000 účastníků z celého světa, kteří předvádějí svá vystoupení ostatním divákům i ostatním cvičencům.

Na gymnaestrádách lze shlédnout například neskutečné pohybové sekvence afrických gymnastů a gymnastek, stejně jako japonských, korejských či jihoamerických cvičenců. Je třeba říci, že na rozdíl od tzv. vrcholových sportovců, kteří provozují sport pro peníze, a jsou tedy artisty či akrobaty, účastníci gymnaestrády jsou amatéři, kteří naopak investují do svého koníčka nejen volný čas, ale i vlastní peníze. Nácvik skladeb trvá mnoho měsíců, a cestu, oblečení i náklady pobytu si, alespoň čeští cvičenci, hradí z vlastních prostředků. Na rozdíl od dřívějška, kdy nebyla finanční krize a kdy jim přispívaly mateřské tělovýchovné organizace i sponzoři.

Proč o tom píši?

Protože tato sportovní aktivita, který znamená léta práce autorů, organizátorů i cvičenců probíhá za naprostého nezájmu medií zabývajících se sportem. Sportovci jsou pro příslušné redaktory zřejmě pouze lidé, kteří se jím živí. V tomto konkrétním případě jsem prolistoval pomocí portálu pravednes.cz v neděli odpoledne všechny sportovní časopisy, ale žádnou zmínku o 14. světové gymnaestrádě jsem nenašel. Ani v řádkové rubrice sportovních zpráv ČT24 nebyla o generální zkoušce a odjezdu české reprezentace na gymnaestrádu ani zmínka. Zato tam po celou sobotu a neděli probíhala veledůležitá zpráva, že brankář Vaclík přestupuje do nizozemského Gaarschafu. 14. Světová gymnaestráda v Lausanne ještě probíhá. Uvidíme na českých televizních stanicích čím nás naši sportovci amatéři reprezentují, a co tam předvádějí cvičenci pěti kontinentů? Nebo nám budou celé hodiny komentovat jen Tour de France?

0
Vytisknout
12215

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2011