Italové v referendech odmítli imunitu pro Berlusconiho, privatizaci vodovodů a jádro

14. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Navzdory výzvám k bojkotu čtyř referend se lidového hlasování zúčastnil ohromný počet Italů, kteří uštědřili premiéru Berlusconimu ponižující porážku. Přesvědčivá většina hlasujících odmítla legislativu týkající se obnovení výstavby jaderných elektráren, privatizaci vodovodů a trestněprávní imunitu pro ministry vlády.

Prohlásil, že výsledek hlasování ukázal, že "vůle italského lidu je jasná", a je povinností vlády a parlamentu "v úplnosti odpovědět" na výsledky referenda.

Berlusconi se snažil přimět voliče, aby nehlasovali a referendum tak kvůli nižší než 50% účasti bylo neplatné. Avšak kampaň středolevicové opozice byla úspěšnější a hlasovalo 57% oprávněných voličů. Tím bylo poprvé od roku 1995 dosaženo potřebného kvóra.

Lídr opozice Pier Luigi Bersani řekl, že Berlusconiho prohlášení "se stávají bezvýznamnými". Hlavní premiérův koaliční partner Liga Severu je také s výsledky nespokojena.

Voliči rozhodli zachovat zákaz výstavby jaderných elektráren, a to navzdory tvrzení Berlusconiho, že to umožní zlevnit elektřinu. Premiér reagoval prohlášením, že bude tedy nutno posílit výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Čtyřiasedmdesátiletý Berlusconi již čelí sexuálnímu skandálu, třem obviněním z podvodu a katastrofální porážce v květnových místních volbách.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5908

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2011