Proč nejsou stejným metrem poměřovány praktiky jiných stran?

9. 4. 2011 / Milan Daniel

Jakkoliv rozumím argumentaci Borise Cveka, nemohu souihlasit s tím, že něco takového jsme tu ještě neměli. Jistěže je rozdíl mezi skrytou a veřejnou podporou, ve výsledku je to však stejné. Co třeba ne obálková injekce loajalitě, ale zcela veřejná podpora, již poskytl miliardář Bakala stranám současné koalice před volbami ve výši více než 28 milionů korun? Nebyl sám.

Za tyto peníze se lidem vymývaly mozky, přemlouvaly se báby a současně se otevírala zadní vrátka ke sponzorům, kteří ovšem tvrdí, že to dělali z čisté lásky k jejich politice.

TO mi vadí - ty penězotoky, které ovlivňují politiku daleko více než reálná vůle a potřeby voličů.

Proto pokládám materiály vyprodukované MFD za pochybné. Nemám ani jistotu, zda úryvky z citovaných dokumentů nebyly vytrženy z kontextu a účelově manipulovány.

A i kdybych ji měl, musel bych se ptát, proč nejsou stejným metrem jako praktiky Bártovy poměřovány praktiky jiných stran a proč neexistuje hráz proti tomu, aby do politiky, která má sloužit veřejnosti, neproudily peníze, za nimiž jsou zcela jiné, mnohdy pohříchu soukromé, zájmy. Kdyby to parlament myslel s demokracií vážně, už dávno by si stanovil nepřekročitelné mantinely a pečlivě by je hlídal před tím, aby je moc a peníze ruku v ruce přelézaly. Jinak skutečně nevidím důvod k tomu, abych viděl jako nemorálního Machiavelliho pouze Bártu.

Léta jsem se setkával s tezí, že do politiky by měli chodit jen lidé, kteří jsou zajištění a nemusí z ní žít. Vidím, že to není pravda. Záleží na charakteru těch lidí, ať jsou chudí, nebo bohatí. Z obou skupin lze stejně tak vybrat lidi hluboce morální, pro něž je služba veřejnosti posláním, stejně tak jako prospěcháře, jimž jde buď o lepší, anebo ještě lepší bydlo.

Je i skupina třetí: hráči, pro něž je politika něco jako hra. Bárta do ní zjevně patří, baví ho, když může figurky posouvat a vytvářet nové situace. S Borisem Cvekem souhlasím v tom, že toto skutečně není demokracie. Zajistí ji ale kolektivní hráč závislý na finanční přízni někoho třetího?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.4. 2011