Věci veřejné by se měly rozpustit

8. 4. 2011 / Boris Cvek

Naprosto souhlasím s výzvou předsedy ČSSD, aby se Věci veřejné rozpustily a aby se jejich poslanci vzdali mandátu. Také já, stejně jako on, považuji aféru kolem VV za snad nejhorší politickou aféru od roku 1989. Ne snad že by jiné strany (včetně ČSSD) byly nezkorumpované, dosud se však ale nikdo ke korupci tak otevřeně a neomaleně nepřiznal a nevydával ji (ať už korumpovaný "chudák" Škárka či korumpující boháč Bárta) za něco normálního.

Příklad VV, kdyby byl tolerován, může vést pouze k "půjčkové demokracii", kde bohatí politici a byznysmeni budou "půjčovat" peníze lidem, kteří rozhodují o zákonech, trestních stíháních, čerpání státních peněz atd., aby jim ti zobali z ruky.

Problém s VV je ale nyní v tom, že i kdyby se všichni poslanci za VV vzdali mandátu, nemůže po nich přece ve Sněmovně zůstat prázdno. VV dostaly mandát od voličů, byť své voliče nejspíše zklamaly (i když kdo ví... český volič je schopný volit ODS s Drobilem jako ideovým šéfem, proč by potom ne VV i po Bártově superskandálu?).

Jedinou alternativou, nechceme-li trpět "půjčkovou demokracii", jsou tedy předčasné volby. Asi je třeba ještě několik pádů vlády a předčasných voleb a odchodů zdánlivě neotřesitelných politiků (Langer, Bárta), než naši politikové pochopí, že si nemohou dovolit všechno. Jestliže by nové volby do Sněmovny přinesly konec VV jako sněmovní strany a ztrestání ODS za drobilovskou aroganci (přál bych ODS pokles pod 10% voličských hlasů, protože chci stále doufat, že víc prokorupčně orientovaných voličů v české populaci není), měly by velký smysl.

Jinak politiky nelze naučit aspoň elementární slušnosti než tím, že je voliči (když už to nedokáže v Česku veřejné mínění) smetou ve volbách.

ČSSD vyzvala Věci veřejné, aby se rozpustilyZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.4. 2011