Ojedinělý politický protest v Sýrii

16. 3. 2011

Zhruba 40 lidí se včera na trhu Hamídíja ve Starém Damašku zúčastnilo krátkého protivládního protestu, informují svědkové. Je to vůbec první případ podobných událostí v Sýrii, která na nepokoje v arabském světě reagovala balíkem sociálních opatření.

Podle svědků demonstranti vracející se z večerní modlitby prošli tržištěm, vykřikovali protivládní hesla a pak se rozptýlili do vedlejších ulic, čímž ztížili tajné policii své zadržení.

V Sýrii vládne 11 let prezident Bašár al-Asád, který nastoupil do úřadu po svém otci. Ten je současně i hlavou vládnoucí strany BAAS, která je u moci od roku 1963. Opozice je v zemi zakázána a platí výjimečný stav.

Syrský režim si věří a je přesvědčen, že k širším nepokojům nedojde. Přesto si svědkové všimli, že budova Damašské univerzity byla uzavřena dříve než obvykle a došlo ke zrušení plánovaného programu na Nizozemském institutu pro akademická studia. Zvýšená bezpečnostní opatření byla patrná také v městě Aleppo.

Podle americké lidskoprávní organizace Human Rights Watch patřily syrské úřady v roce 2010 k nejhorším porušovatelům lidských práv, věznily právníky, mučily opozici a potlačovaly etnické Kurdy.

Začátkem března 13 politických vězňů vyhlásilo hladovku na protest proti politickému věznění a útlaku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.3. 2011