Benghází: Debakl, zrada, tragédie, přelom...?

16. 3. 2011 / Karel Dolejší

V médiích teď výrazně ubylo podrobných informací o tom, co se aktuálně odehrává v Libyi. Nicméně zdá se, že poté, co politické vedení povstalců prohlásilo, že o Adždabíju bude bojovat jako o život, padlo město dokonce ještě rychleji než předtím Briga. A Kaddáfího jednotky se blíží k centru povstání v Benghází...

Kaddáfí: platili jsme Sarkozymu volební kampaň v roce 2007

17. 3. 2011

Voice of America ŠOK│ Syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího tvrdí, že jeho země pomohla financovat prezidentskou volební kampaň Nicolase Sarkozyho v roce 2007, "aby mohl Sarkozy pomoci libyjskému lidu". Kaddáfí teď chce peníze zpět. "My ho financovali a máme také všechny detaily. Jsme připraveni vše odhalit," řekl Saif al-Islam pro Francií provozovaný televizní kanál Euronews. Jeho výroky přišly den poté, co libyjská státní televize oznámila, že má "hrobové tajemství", které by způsobilo Sarkozyho pád... Sarkozy popřel pro AP prospěch z jakýchkoliv finančních prostředků z Libye.

Japonsko nad situací ve Fukušimě zřejmě ztrácí kontrolu

16. 3. 2011

Zdá se, že japonská jaderná krize se vymyká kontrole. Vrtulníkům se ráno kvůli vysoké radiaci nepodařilo shodit vodu a ochladit tak reaktor č. 3, který je v nejvážnějším stavu a jako jediný používal palivový mix obsahující vysoce toxický a karcinogenní transuranový prvek plutonium. Střecha reaktorovny třetího bloku byla již dříve poškozena výbuchem a dnes ráno z ní stoupal oblak páry. Úřady se odhodlaly k zoufalému kroku a snaží se zajistit chlazení vyhořelého paliva v dochlazovací nádrži u reaktoru č. 4 s pomocí vodních děl. Celému energetickému komplexu o šesti blocích hrozí, že úsilí o dochlazování zastavených reaktorů selže.

Může být denunciační prefabrikát brigádního generála Adama vůbec "důvěrný"?

16. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

„Je to hloupá, hloupá a ještě jednou hloupá demonstrace síly a jako taková je neobhajitelná,“
ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) k akci vojenských policistů v České televizi, o které věděl dopředu

Nedávno zasedal Výbor pro obranu Parlamentu kvůli okolnostem, které provázely odchod brigádního generála Krejčíka z čela vojenské rozvědky. O odchod ho požádal přímo předseda vlády Topolánek... Po zkončení uzavřeného jednání výboru jsme se od bývalého šéfa civilní rozvědky a bývalého ministra vnitra, bývalého faráře Bublana dozvěděli, že by Vlasta Parkanová měla opustit všechny veřejné funkce. Bez jediného slova vysvětlení, přibližujícího utajené jednání poslanců. Parkanová se výsledkům neveřejného šetření vysmála. Pro většinu "výrokových" novinářů to skončilo. Pak se v televizi objevila reportáž Karla Rožánka, poodhalující zákulisí. O několik dní později nastoupilo vojenské komando do budovy České televize. Tolik fakta.

15. 03. 2011 Štěpán Kotrba: Parkanové se na ministerstvu obrany ztratila její vlastní kopie utajeného dokumentu ZDE

15. 03. 2011 Štěpán Kotrba: Soudce lže a Páleník musí utajovat pachatele úniku informací z rozvědky - brání tak oba spravedlnosti? ZDE
14. 03. 2011 Štěpán Kotrba: Co pojí soudce Nového k armádní policii? ZDE

Vojenská policie vrátila České televizi část zabavených věcí

16. 3. 2011

tisková zpráva České televize

Krátce před polednem začala Vojenská policie v budově zpravodajství ČT vracet dokumenty a materiály, které si v pátek 11. března večer po razii ozbrojenců odvezla. Česká televize tento krok vítá, ale trvá na navrácení všech předmětů, které Vojenská policie v objektu zabavila, stejně jako na důsledném prošetření postupu Vojenské policie a odpovědných orgánů justice.

Čeští filharmonici z Japonska dvěma speciály - a co česká humanitární pomoc?

16. 3. 2011 / Oldřich Průša

Sdělovací prostředky 15.3. 2011 kol 14:40 oznámily, že pro filharmoniky budou vyslány dva speciály Armády ČR. Sdělovací prostředky nepřinášejí žádné informace o tom, že by ČR letů obou letadel využily k přepravě nějaké pomoci do Japonska. Snad se nad tím ale již někdo zamýšlí a Česká letadla nepřiletí s prázdnou. Optimistická varianta.

Z elektrárny Fukušima stoupá bílý kouř, provozovatel "neví", kde se vzal

16. 3. 2011

Sloup bílého dýmu začal dnes stoupat z jaderné elektrárny Fukušima 1. Příčina zatím není známa a provozovatel elektrárny, společnost TEPCO, prohlašuje, že neví, odkud přesně kouř vychází. Podle zpráv médií je však zdrojem reaktor č. 3, který byl v pondělí poničen výbuchem, jenž poškodil reaktorovnu. Reaktor č. 4 byl dnes zachvácen požárem, ale ten se podařilo uhasit. Celkem zatím došlo v areálu elektrárny po pátečním zemětřesení ke čtyřem explozím a dvěma požárům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Nezájem

16. 3. 2011

Jsem v armádě vyškolený radiotoxoterapeut - ozáření a chemické zbraně. Zároveň učím záchranáře na vyšší odborné škole. Nabídli jsme plně vybavený desetičlenný tým vyslanectví ČR v Japonsku. Odezva: nula.

Petr Wagner

Ochutnejte medicínu, kterou vláda ordinuje národu

16. 3. 2011 / Martin Pecina

Stala se mi dnes velmi podivná věc. Došel mi dopis od 13 šéfredaktorek a šéfredaktorů významných deníků a týdeníků. Proč podivná? Žasnu nad tím, že se zástupci médii obracejí i na mne. Socana je přeci potřeba dehonestovat a zesměšnit, ne ho žádat o pomoc. Jaká to proměna asi proběhla v hlavách šéfů našich mocných médií. Ještě nedávno o mne psali jako o pašíkovi rochnícím se ve svém korýtku (LN)...

Nicméně má povaha mi nedovolí, abych nechal trpící bez pomoci.

Má reforma problémy řešit, nebo prohloubit?

16. 3. 2011 / Zdeněk Maštalíř

Současní důchodci nemají vůči společnosti žádné dluhy. Poskytli přiměřený důchod svým předkům a vychovali dostatečný počet potomků. Zatěžovat reformou současné důchodce je nepřípustné jak z hlediska logiky, tak z hlediska morálky.

Protože jsem se stále se zlepšujících parametrů reformy poněkud zmatený, nezbývá mi, než položit našim vyvoleným několik otázek.

Japonsko usiluje o zvládnutí jaderné krize a o pomoc přeživším

16. 3. 2011

Obavy z katastrofy v jaderné elektrárně Fukušima zesílily po třetí explozi a po požáru v jiném reaktoru, v jehož důsledku stoupla radiace na nebezpečnou úroveň. S pravděpodobným narušením pláště reaktoru č. 2, kde zřejmě dochází k tavení jádra reaktoru, bojují technici.

Včerejší noční exploze je považována za velmi vážnou, protože zřejmě poškodila plášť reaktoru. Činitelé IAEA nicméně tvrdí, že poškození je minimální a prý nehrozí další únik radiace.

Američtí lékaři obviňují vojenské psychiatry kvůli Manningovi

16. 3. 2011

čelná skupina lékařů ve Spojených státech, která se snaží zajistit, aby zdravotníci zacházeli s pacienty etickým způsobem, zpochybnila roli vojenských psychiatrů v Quanticu ve Virginii, kde je vojín Bradley Manning, obviňovaný z prozrazení amerických diplomatických depeší serveru Wikileaks, podrobován tvrdému zacházení, které mnozí označují jako mučení.

Bojovníci Islámského džihádu

ANALÝZA

Panarabská revoluce

16. 3. 2011 / Oskar Krejčí

Arabským světem obchází strašidlo, strašidlo panarabské revoluce. Bouře v 18 z 22 členů Ligy arabských států zákonitě vyvolává otázku, co tyto státy spojuje a co rozděluje. Velkým tématem se stává, zda povstání vyústí v překreslení hranic. „Národní stát v podobě, kterou známe, a který byl vnucen regionu koloniálními mocnostmi, je zralý na změnu“, píše politický analytik ze Sjednocených arabských emirátů Mohammed Khan na serveru Al Jazeera.

Libye a světová levice

16. 3. 2011 / Immanuel Wallerstein

Kolem toho, co se děje v Libyi, je tolik pokrytectví a zmatených analýz, že je těžké vědět, kde začít. Nejvíce opomíjeným aspektem situace je hluboká nejednota světové levice. Několik levicových latinskoamerických států, zejména pak Venezuela, vyjadřuje plnou podporu plukovníku Kadáfímu. Ovšem mluvčí světové levice na Středním Východě, v Asii, Africe, Evropě, ba i v Severní Americe s tím rozhodně nesouhlasí.

Japonská tragédie patrně způsobí další nárůst cen ropy

16. 3. 2011 / Karel Dolejší

V okamžiku, kdy píšu tyto řádky, není ještě ani zdaleka jasné, jakých rozměrů japonská jaderná krize nakonec dosáhne. Zprávy jsou rozporné, je však zřejmé, že už i provozovatel zařízení, společnost TEPCO, je otevřeněji pesimistický než vládní mluvčí Edo - o profesionálních kontrolních orgánech ani nemluvě. "Černobylský scénář" je sice nepravděpodobný, protože pokud nedojde k nekontrolovatelnému obnovení řetězové štěpné reakce, v japonských elektrárnách tak jako tak zůstane velká většina radioaktivního materiálu (za masivními úniky z Černobylu je třeba vidět hořící grafitový moderátor reaktoru RBMK, a ten u horkovodních reaktorů chybí). To ovšem neznamená, že se dosavadní úniky radioaktivity nemohou ještě výrazně zhoršit. Pak by konkrétní dopady na zdraví již tak těžce zkoušených Japonců závisely především na meteorologických podmínkách. Povane-li severní vítr, můžeme se nakonec dočkat i evakuace v Tokiu...

Stovky protestujících v Bahrajnu byly postřeleny

16. 3. 2011

Přinejmenším 200 protestujících bylo včera postřeleno a zraněno brokovnicemi v šíitské vesnici Sítra jižně od bahrajnského hlavního města Manáma, konstatoval v telefonickém rozhovoru pro AFP místní lékař. Dva lidé byli včera v Bahrajnu zabiti. Do země v pondělí vstoupila vojska "spřátelených států", aby pomohla dynastii menšinových sunnitů potlačit šíitské nepokoje silou.

Ojedinělý politický protest v Sýrii

16. 3. 2011

Zhruba 40 lidí se včera na trhu Hamídíja ve Starém Damašku zúčastnilo krátkého protivládního protestu, informují svědkové. Je to vůbec první případ podobných událostí v Sýrii, která na nepokoje v arabském světě reagovala balíkem sociálních opatření.

Nenápadnost katastrofy

15. 3. 2011 / Jiří Šejnoha

Rozhodně nečekejte žádný šokující příběh, jaké dnes můžete sledovat v každém hlavním televizním zpravodajství. V dnešních dnech padají dlouhodobé teplotní rekordy, oproti tomu 15. března 1939 zuřila v Čechách sněhová vánice s mokrým sněhem. Tvořily se vysoké závěje. Postupující říšská vojska měla místy problém, neboť v cestě jim stálo pouze vrtkavé jarní počasí.

Činitelé japonského jaderného průmyslu "obětí paniky"

15. 3. 2011

BREAKING NEWS úterý 00.00: V bloku jaderné elektrárny Fukušima 1 došlo u reaktoru č.2 v pondělí v 22:10 SEČ k další explozi vodíku. Ozáření dosáhlo kolem 0:30 SEČ 8217 microsievertů. Škody jsou vidět i na střeše budovy jaderné jednotky č. 4. Problémy hlásí i další tři atomová zařízení.Informují o tom japonská média na základě zprávy Agentury pro jadernou bezpečnost japonského ministerstva hospodářství. Mutou Sakai, viceprezident TEPCO hovořil na tiskové konferenci o možnosti poškození palivových tyčí tavením během asi dvou hodin, kdy byly plně odhaleny po selhání vstřikování mořské vody. Mluvčí japonské vlády tvrdí, že existuje "vysoká možnost zhroucení jádra". Funkce chlazení byla ztracena, hladina vody klesala a tlak vodíku stoupal až na 7 atm. Podle japonské vlády byla druhým výbuchem poškozena část betonového ochranného pláště reaktoru. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová považuje situaci za opravdu vážnou.

Informace ze zdroje Nikkei ZDEZDEZDE

WNN: Ztráta chladicí kapaliny na Fukushima Daiichi 2 ZDE

Navzdory naléhání japonské vlády, že se krize v jaderné elektrárně ve Fukušimě nepromění v nový Černobyl, začínají jaderní odborníci pochybovat o tom, zda japonská vláda zveřejňuje opravdu spolehlivé údaje. Poukazují na to, že japonský jaderný průmysl je nechvalně známý utajováním důležitých informací a potlačováním údajů o jaderných haváriích.

Online monitor stavu japonských reaktorů českým SÚJB ZDE

IAEA's Incident and Emergency Centre - monitor MAAE ZDE
IAEA Incident and Emergency Centre (IEC) ZDE
International Seismic Safety Centre (ISSC) ZDE
Response Assistance Network (RANET) ZDE
Japan Nuclear and Industrial Safety Agency (NISA) ZDE
International Nuclear and Radiological Event Scale (INES) ZDE

Parkanové se na ministerstvu obrany ztratila její vlastní kopie utajeného dokumentu

15. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

13:15 Z písemného dokumentu Obvodního soudu pro Prahu 6, kterým disponuje redakce Britských listů, vyplývá, že se ztratila číslovaná kopie klasifikovaného dokumentu, na základě kterého Parkanová odvolala z funkce náčelníka Vojenské rozvědky, generála Krejčíka. Neztratila se pouze kopie č. 2 ◄, po které pátralo při svém nájezdu do České televize komando Vojenské police v kanceláři reportéra Karla Rožánka, ale ztratila se i kopie č. 1, určená přímo do rukou Parkanové, na jejímž základě Vlasta Parkanová rozhodovala, když byla ve funkci ministryně obrany České republiky.

Konečné řešení? Možná rozhřešení...

15. 3. 2011 / Jaroslav Čejka

Jsem astmatik. Už přes půl století. Režim, který se nazýval lidově demokratickým a později socialistickým, neměl mé rodiče a zprvu ani mne příliš v lásce. Když mi bylo 14 let, chtěl mě poslat do učení na horníka. Tenkrát mě zachránilo mé astma (všechno zlé je pro něco dobré). Ale po maturitě mě už bez pardonu poslal srůstat s dělnickou třídou na stavbu socialismu. Svou politickou averzi naštěstí nepřenášel do sféry zdravotní péče. Na stavbě mi klínové řemeny dávkovače cementu sice utrhly malíček pravé ruky a další tři prsty mi jednou provždy zmrzačily, ale české zdravotnictví o mne pečovalo vždycky dobře.

Kalousek, média a daň z přidané hodnoty

15. 3. 2011 / Renata Hanušová

Nedělní Otázky Václava Moravce poskytly poměrně značný časový prostor ministru Obrany pro vysvětlení působivé scény "útvaru rychlého nasazení" vojenské policie z pátečního večera v ČT. Že by ale po svátečním vystoupení sklesle působícího Alexandra Vondry bylo nyní jasnější, co touto fascinující "ekšn" zamýšleli autoři národu sdělit, alespoň za sebe říci nemohu.

Ústavní soud jako koňský handlíř

15. 3. 2011 / Petr "Vlk"

V Brně před několika hodinami padl dlouho očekávaný verdikt ohledně stížnosti sociální demokracie na vládní zneužití institutu legislativní nouze.

Celou kauzu jsem pro osud alespoň té formální demokracie, co v ČR ještě máme, považoval za naprosto zásadní, a proto jsem jí věnovala BL hned dva materiály:

Jak Nečas před Ústavním soudem prokázal, že je šlechtického původu, o kupeckých počtech a jak to všechno asi dopadne

a

Česká "vláda rozpočtové odpovědnosti" způsobila v lednu a v únoru 2011 velký rozpočtový schodek.

Po vyhlášení verdiktu jsem rád, že jsem se v odhadu výsledku spletl.

O výsledku konfliktu v Libyi rozhodnou Kaddáfího elitní jednotky

15. 3. 2011

Gary Li z thinktanku International Institute for Strategic Studies (IISS) upozorňuje, že existují známky toho, že Kaddáfí mění vojenskou strategii a přechází od leteckých útoků k většímu použití útoků pozemních.

Elitní síly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího drží v ruce klíč k porážce povstání, když už jejich velitel nemůže spoléhat na pravidelnou armádu, konstatují bezpečnostní analytici.

Jaderná havárie v Japonsku: Blesk z čistého nebe?

14. 3. 2011

Autorka následujícího textu, Nicole "Stoneleigh" Fossová, obhájila diplomovou práci v oboru jaderné bezpečnosti na Warwick University a pro Oxford Institute for Energy Studies zpracovala monografii nazvanou Nuclear Safety and International Governance: Russia and Eastern Europe. V současnosti se zaměřuje na problematiku finančních systémů a ropného zlomu. Její blog The Automatic Earth patří mezi osm nejčtenějších finančních blogů na světě.

KD│ Zemětřesení v Japonsku je v mnoha ohledech tragédií epických rozměrů. Situace se stále vyvíjí a úplný rozsah neštěstí ještě dlouho nebude znám. Jednou z kriticky důležitých stránek je účinek na japonský jaderný průmysl, který z 54 reaktorů dodává přes 30% elektřiny. Některé z největších jaderných elektráren na světě (Fukušima Dai-či a Fukušima Dai-ni, 4696 a 4400 Megawattů) jsou umístěny blízko epicentra a na pobřeží, přímo v cestě následné tsunami.

Wallerstein, aneb návrat k utopii?

14. 3. 2011 / Karel Dolejší

"Kdo je oddán těmto dějinám, je oddán ničemu a sám je rovněž nic."
Albert Camus
"Jdi sobě."
Genesis 12,1

Sociolog a historik Immanuel Wallerstein v Monthly Review přehledně shrnul svůj pohled na současný stav globálního kapitalismu a vynesl diagnózu: Systém prochází nikoliv nějakou "krizí růstu", ale fatální strukturální krizí. Posouvá se proto do oblasti nestabilních stavů, kde přestávají platit stávající pravidla jeho fungování - a tak někdy i malé příčiny mohou vyvolat nepřiměřené účinky. Konzervace statu quo není tedy napříště žádnou reálnou volbou; může jít jedině o to, jak bude vlastně vypadat změna. Wallerstein předvídá dvě možnosti: "Ducha Davosu" a "ducha Porto Alegre".

Co pojí soudce Nového k armádní policii?

14. 3. 2011 / Štěpán Kotrba

Kdo je soudce obvodního soudu Prahy 6 JUDr. Kryštof Nový (nar. 4. 4. 1962), který rozhodl o nijak neomezené prohlídce prostor České televize? Jak to, že nezkoumal míru opodstatnění takto tvrdého zásahu v civilních prostorách a vystavil armádnímu komandu "bainco šek"? A o den dřív, ve čtvrtek, dokonce povolil zapečetění kanceláří pouze "po telefonu", jak prohlásila?

Soudce Nový rozhodoval v minulosti spor mezi ministerstvem obrany a firmou Anex Cirus, která dostala od armády zakázku na dodávku 2300 padáků VTP-100 pro jednotky rychlého nasazení vyčleněné pro NATO, z nichž jeden způsobil smrt parašutisty Romana Prinicha.

Profesor Zdeněk Slanina z Japonska: "Nešlo o exploze reaktorů, ani vodíkových nádrží"

14. 3. 2011 / Zdeněk Slanina

reporting life live (s Fukushimou na dohled)

Jakkoliv je japonská katastrofa velká, do značné míry je následkem i lidských opomenutí. Většina lidí se mohla zachránit, kdyby vzala na vědomí varování před blížícím se tsunami. Měli na to řadu minut, stačilo přeběhnout do vyšší budovy, sednout do auta, odejít na vyvýšené místo. Jenže tři dny před tím bylo v té oblasti jiné zemětřesení, taky s varováním před tsunami. To však nakonec bylo jen 60cm, a to byl asi důvod, proč pak páteční varování nebylo doceněno.

ANALÝZA

Bída přípravy (i) penzijní reformy

14. 3. 2011 / Jaroslav Šulc

Když poslanec Michal Babák (VV) minulý týden v Otázkách Václava Moravce připustil, že poslední vládní návrh penzijní reformy může být už brzy mrtvý -- aniž vlastně by byl v ucelené podobě a se všemi detaily vůbec předložen veřejnosti -- asi ani sám netušil, jak blízko může být pravdy.

K čemu posloužil zásah Vojenské policie v České televizi?

14. 3. 2011 / Petr Skokan

Všichni jsme prostřednictvím záběrů zpravodajství České televize mohli být svědky, jak maskovaní samopalníci překonávají turniket ve vstupu do budovy zpravodajství ČT na Kavčích horách. Divím se, že nenásledovala výzva redaktorů občanům k obraně televize. Zřejmě na rozdíl od vojáků však v ČT zachovali chladnou hlavu a rozum. Co však rozpálilo mozky v zelených uniformách? Obávali se ozbrojeného odporu?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2011

8. 3. 2011

V únoru 2011 přispělo finančně na Britské listy 221 osob celkovou částkou 61 108.51 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 28.2. 2011 částku 154 324.66 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní