Vojenská policie vrátila České televizi část zabavených věcí

16. 3. 2011

tisková zpráva České televize

Krátce před polednem začala Vojenská policie v budově zpravodajství ČT vracet dokumenty a materiály, které si v pátek 11. března večer po razii ozbrojenců odvezla. Česká televize tento krok vítá, ale trvá na navrácení všech předmětů, které Vojenská policie v objektu zabavila, stejně jako na důsledném prošetření postupu Vojenské policie a odpovědných orgánů justice.

Právní zástupce ČT Martin Elger stále nepovažuje záležitost za uzavřenou. Neumí si například vysvětlit, proč si Vojenská policie i nadále ponechala přibližně sto obrazových a zvukových nosičů reportéra Karla Rožánka, na nichž jsou především záznamy z jeho zahraničních cest. "Vojenští policisté vrátili všechny písemné dokumenty, mezi nimiž se však nenachází listina, kvůli které byl páteční zásah v budově zpravodajství proveden. Ukazuje se tedy, že měl pravdu šéfredaktor zpravodajství, který tvrdil, že předmětný dokument v budově zpravodajství ČT není. Pak lze ovšem těžko hledat vysvětlení, proč nebyly vráceny všechny zabavené věci."

Česká televize je proto připravena poté, co vyčerpala všechny standardní právní postupy, obrátit se na Ústavní soud, aby do budoucna zabránil opakování podobných útoků na nezávislost médií. Právní zástupce televize veřejné služby Martin Elger dodává: "Jsme i nadále přesvědčeni, že páteční ozbrojený zákrok v budově zpravodajství odporoval právnímu řádu České republiky. Z tohoto důvodů považujeme zadržování i zbývajících nosičů za nezákonné."

Zákrok, při němž do budovy zpravodajství ČT vtrhli příslušníci Vojenské policie v doprovodu ozbrojenců v kuklách, už odsoudili zástupci parlamentních i neparlamentních stran. Za chybný jej označila i šéfka pražského městského státního zastupitelství Jana Hercegová a soudce Kryštof Nový, který je pod soudním příkazem k zabavení listin v rámci trestního řízení podepsán.

Česká televize včera se znepokojením zaznamenala výrok ministra obrany Alexandra Vondry, který zazněl v hlavní zpravodajské relaci ČT Události. Ministr prohlásil, že 16. března bude mít k dispozici závěry šetření inspekce ministra obrany s tím, že bude "rád informovat i o tom, jak to skutečně probíhalo, nikoliv o té části, která byla natočena a odvysílána v České televizi." ČT se důrazně ohrazuje proti jakýmkoliv náznakům, že by snad manipulovala s informacemi či záběry ze zákroku v budově zpravodajství. Zákrok a postup Vojenské policie zaznamenalo několik kamer a Česká televize tak může kdykoliv doložit, jak ozbrojená akce probíhala.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.3. 2011