Japonsko nad situací ve Fukušimě zřejmě ztrácí kontrolu

16. 3. 2011

Zdá se, že japonská jaderná krize se vymyká kontrole. Vrtulníkům se ráno kvůli vysoké radiaci nepodařilo shodit vodu a ochladit tak reaktor č. 3, který je v nejvážnějším stavu a jako jediný používal palivový mix obsahující vysoce toxický a karcinogenní transuranový prvek plutonium. Střecha reaktorovny třetího bloku byla již dříve poškozena výbuchem a dnes ráno z ní stoupal oblak páry. Úřady se odhodlaly k zoufalému kroku a snaží se zajistit chlazení vyhořelého paliva v dochlazovací nádrži u reaktoru č. 4 s pomocí vodních děl. Celému energetickému komplexu o šesti blocích hrozí, že úsilí o dochlazování zastavených reaktorů selže.

Experti tvrdí, že v současnosti uplatňovaná opatření k zamezení úniku radiace představují poslední pokus zastavit jednu z nejhorších světových průmyslových havárií.

"Je to pomalá noční můra," konstatuje Thomas Neff, fyzik a analytik uranového průmyslu na Massachusetts Institute of Technology.

Čína dnes oznámila, že pozastavuje platnost povolení pro výstavbu jaderných elektráren a provede důkladnou bezpečnostní kontrolu existujících zařízení. Země plánovala během příštích deseti let zvýšit jadernou energetickou kapacitu sedminásobně.

Jukia Amano, generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii, prohlásil, že si přeje dostávat od japonských úřadů aktuálnější a detailnější informace. "Neznáme všechny detailní informace, takže to co můžeme udělat je omezeno," řekl Amano na tiskové konferenci ve Vídni. "Snažím se dál dosáhnout zlepšení komunikace."

Někteří experti tvrdí, že japonské úřady podcenily vážnost událostí. Na sedmibodové škále INES klasifikovaly havárii stupněm čtyři, ale to bylo v sobotu a od té doby se situace dramaticky zhoršila, aniž byla klasifikace opravena. Mezinárodní experti, například francouzské agentury ASN, zařazují havárii pod stupeň šest.

Také japonská média kritizují vládu a provozovatele elektrárny společnost TEPCO, že neposkytují dostatek informací o havárii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.3. 2011