Britští konzervativci jednají proti pokusu korporací omezovat svobodu projevu

15. 3. 2011

Britská vláda v úterý zveřejnila informace o radikálních reformách britských zákonů o pomluvě, jejichž cílem je posílit ochranu svobody projevu a ukončit tzv. "soudní turistiku kvůli pomluvě".

V Británii neexistuje trestní stíhání za pomluvu, země však měla dosud přísné civilní zákony o pomluvě.

Konzervativní ministr spravedlnosti Kenneth Clarke zveřejnil návrh zákona, který obsahuje novou obranu "veřejného zájmu", kterou mohou používat žalované strany, a požadavek, aby žalobci prokázali podstatnou škodu, kterou jim pomluva způsobila, jinak jejich žaloba nebude přijatelná.

Nový návrh zákona také obsahuje ustanovení, která v podstatě znemožní "pomluvovým turistům", aby předkládali své žaloby u britských soudů. Podmínkou bude, že žalovaný případ bude muset mít přímou vazbu na britskou jurisdikci, případně bude muset být žalobce a žalovaný bydlet v Británii nebo v některém státě Evropské unie.

Účelem zákonné novely je podle Kennethe Clarka zajistit, "aby všichni, kdo vyjadřují fakta či vyjádří upřímné mínění, to mohli udělat bez potíží."

"Právo hovořit otevřeně a debatovat o věcech bez obavy z trestu je úhelným kamenem demokratické společnosti," zdůraznil. Dodal, že "poslední dobou začínala mít zesílená hrozba nákladných soudních sporů zmrazující dopad na vědeckou i akademickou debatu i na investigativní novinářskou práci."

Clarke podtrhl, že novela zákona o pomluvě je "důsledkem veřejného znepokojení, vyvolaného pokusy velkých korporací umlčovat vědeckou a akademickou debatu. Svoboda projevu je v demokracii, jako je naše, absolutně zásadní."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.3. 2011