Činitelé japonského jaderného průmyslu "obětí paniky"

15. 3. 2011

BREAKING NEWS úterý 00.00: V bloku jaderné elektrárny Fukušima 1 došlo u reaktoru č.2 v pondělí v 22:10 SEČ k další explozi vodíku. Ozáření dosáhlo kolem 0:30 SEČ 8217 microsievertů. Škody jsou vidět i na střeše budovy jaderné jednotky č. 4. Problémy hlásí i další tři atomová zařízení.Informují o tom japonská média na základě zprávy Agentury pro jadernou bezpečnost japonského ministerstva hospodářství. Mutou Sakai, viceprezident TEPCO hovořil na tiskové konferenci o možnosti poškození palivových tyčí tavením během asi dvou hodin, kdy byly plně odhaleny po selhání vstřikování mořské vody. Mluvčí japonské vlády tvrdí, že existuje "vysoká možnost zhroucení jádra". Funkce chlazení byla ztracena, hladina vody klesala a tlak vodíku stoupal až na 7 atm. Podle japonské vlády byla druhým výbuchem poškozena část betonového ochranného pláště reaktoru. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová považuje situaci za opravdu vážnou.

Informace ze zdroje Nikkei ZDEZDEZDE

WNN: Ztráta chladicí kapaliny na Fukushima Daiichi 2 ZDE

Navzdory naléhání japonské vlády, že se krize v jaderné elektrárně ve Fukušimě nepromění v nový Černobyl, začínají jaderní odborníci pochybovat o tom, zda japonská vláda zveřejňuje opravdu spolehlivé údaje. Poukazují na to, že japonský jaderný průmysl je nechvalně známý utajováním důležitých informací a potlačováním údajů o jaderných haváriích.

Online monitor stavu japonských reaktorů českým SÚJB ZDE

IAEA's Incident and Emergency Centre - monitor MAAE ZDE
IAEA Incident and Emergency Centre (IEC) ZDE
International Seismic Safety Centre (ISSC) ZDE
Response Assistance Network (RANET) ZDE
Japan Nuclear and Industrial Safety Agency (NISA) ZDE
International Nuclear and Radiological Event Scale (INES) ZDE

Z nově zveřejněné americké diplomatické depeše, prozrazené serverem Wikileaks, vyplývá, že jeden vysoce postavený japonský politik sdělil Američanům, že japonské ministerstvo energetiky, odpovědné za jadernou energii, utajuje jaderné havárie a skutečné náklady a problémy spojené s jaderným průmyslem.

Americký deník New York Times přinesl znepokojující informace od činitelů amerického jaderného průmyslu, kteří jsou v kontaktu s činiteli japonského jaderného průmyslu, snažícími se zabránit havárii v elektrárně ve Fukušimě.

"V podstatě tam vládne absolutní panika," řekl vysoký americký jaderný odborník. "Jsou v naprostém chaosu, vůbec nevědí, co si mají počít".

Zdroj v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.3. 2011