O výsledku konfliktu v Libyi rozhodnou Kaddáfího elitní jednotky

15. 3. 2011

Gary Li z thinktanku International Institute for Strategic Studies (IISS) upozorňuje, že existují známky toho, že Kaddáfí mění vojenskou strategii a přechází od leteckých útoků k většímu použití útoků pozemních.

Elitní síly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího drží v ruce klíč k porážce povstání, když už jejich velitel nemůže spoléhat na pravidelnou armádu, konstatují bezpečnostní analytici.

Kaddáfího síly získaly v posledních dnech během pohybu na východ od Tripolisu řadu vítězství a v pondělí bojovaly o Adždabíju, klíčově důležité město, o němž povstalci prohlásili, že ho budou bránit za každou cenu.

Dave Hartwell, analytik pro Střední Východ a Severní Afriku londýnské společnosti Jane's, tvrdí, že za nejloajálnější jednotku je považován polovojenský Revoluční gardový sbor.

"Revoluční garda má zhruba 3 000 mužů a jsme si jisti, že právě teď bojuje," řekl Hartwell AFP.

"Mají k dispozici různé zbraně, včetně tanků, obrněných transportérů a vrtulníků."

Garda známá jako Liva Haris al-Džamahírija je starostlivě vybírána z Kaddáfího kmenové oblasti kolem přístavu Sirta, "a její hlavní povinností je chránit Kaddáfího a jeho rodinu," řekl Hartwell.

Nejmodernějšími vozidly, které mají Kaddáfího síly k dispozici, jsou sovětské tanky T-72 z počátku 70. let.

Druhou veteránskou jednotkou je brigáda Chamis pod velením Kaddáfího nejmladšího syna.

"Přibližně odhadujeme, že Kaddáfímu zůstalo loajálních jen 10 000 - 15 000 mužů - ale i to pravděpodobně ještě postačuje k tomu, aby se ujal iniciativy," řekl Hartwell.

Morálka se patrně v důsledku vítězství nad povstalci v klíčových městech Závíja, Rás Lanúf a Briga zlepšuje. "Pokud budou pokračovat v postupu (na východě) země, bude to dál přispívat k posílení morálky," vysvětluje Hartwell.

Rezervní síly o 40 000 mužů, Lidové milice, které jsou silně spojeny s Kaddáfího kmenem, představují další, "ideologičtější" aktivum, o něž se může Kaddáfí opřít. "Po vojenské stránce není považována za efektivní sílu, ale je zainteresována na zachování statu quo," dodal Hartwell.

Gary Li z thinktanku International Institute for Strategic Studies (IISS) upozorňuje, že existují známky toho, že Kaddáfí mění vojenskou strategii a přechází od leteckých útoků k většímu použití útoků pozemních.

"Jednotky které minulý pátek obsadily Závíju patřily k obávané brigádě Chamis, jedné z nejlépe vybavených Kaddáfího jednotek," řekl Li AFP.

"Patrně i jejich tanky by byly zranitelné pancéřovkami jen lehce vyzbrojených povstalců, ale rozhodujícím faktorem bylo zřejmě dělostřelectvo... Kaddáfího síly přešly od relativně neúčinných leteckých útoků k tradičnější pozemní dělostřelecké palbě."

Li prohlásil, že použití dělostřelectva "má příchuť zoufalství", ale psychologický vliv dělostřelby na nevycvičené dobrovolníky "zdaleka převyšuje skutečnou škodu - což už má význam samo o sobě".

Li je přesvědčen, že změna taktiky je známkou Kaddáfího stále nelítostnějšího přístupu k povstalcům.

"Použití těžkého dělostřelectva proti vlastním lidem je desetkrát horší než letecké údery."

Li také připouští, že bezletová zóna by na boj vedený pomocí dělostřelectva "neměla vliv".

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.3. 2011