Egyptská armáda zastrašuje demonstranty na náměstí Tahrír

7. 2. 2011

Armáda včera začala rozebírat barikády kolem náměstí Tahrír, které měly chránit protestující před útoky Mubarakových příznivců. Poté k davu promluvil generál Hasan Ruwaini. Nejprve je pochválil, pak je však vyplísnil jako učitel žáčky a začal jim vyhrožovat.

Generál ocenil úsilí mladých protestujících, ale prohlásil, že jejich hnutí přebírají politické strany vyjednávající s vládou. Obvinil je, že na střechách shromažďují Molotovovy koktejly, a že platí nezraněným lidem za to, aby chodili v obvazech. Naznačil, že politické strany mládež podvádějí, a že by mohla být vymanévrována z rozhovorů s vládou.

Vystoupení se u části demonstrantů setkalo s nesouhlasem, ale jiní, kteří doufají, že armádu získají na svou stranu, projevy nesouhlasu umlčeli. Když generál domluvil, dovolil jim, aby prostřednictvím jeho mikrofonu ventilovali své emoce. Nakonec však dal kategoricky najevo, že si armáda přeje otevřít komunikace vedoucí na Tahrír.

Podle informací televize Al Džazíra (zpravodajství v 01.00 českého času, 02.00 hodiny ráno v Egyptě) však na náměstí Tahrír i nadále přespávají tisíce demonstrantů. Někteří demonstranti se podle televize Al Džazíra obávají následků. Pokud revoluce neuspěje, bojí se, že režim se demonstrantům pomstí.

Živé vysílání televize Al Džazíra v angličtině ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.2. 2011