Moskva hrozí odstoupením od nové smlouvy START

7. 2. 2011

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov podle ruských médií prohlásil, že další vývoj americké protiraketové obrany by mohl Moskvu donutit k přehodnocení podpisu pod novou smlouvou o strategických útočných zbraních.

Americký diplomat, který podpořil Mubaraka, je jeho právník

7. 2. 2011

Frank Wisner, mimořádný vyslanec Baracka Obamy pro Egypt, který rozzuřil Bílý dům tím, že se po návštěvě v Káhiře vyjádřil, že Hosni Mubarak musí zůstat v Egyptě prezidentem, pracuje pro newyorskou a washingtonskou právní firmu, která je zaměstnancem egyptské vlády. Na tento ostrý konflikt zájmů nepoukázal dosud žádný novinář, píše Robert Fisk.

Překvapivé výroky Franka Wisnera, totiž: "Pokračující vedoucí role prezidenta Mubaraka je klíčově důležitá - je to pro něho příležitost, aby napsal svou závěť" šokovaly demokratickou opozici v Egyptě a zpochybnily soudnost Baracka Obamy i Hillary Clintonové, kteří Wisnera do Egypta v nynější krizi vyslali.

Wisner pracuje pro právní firmu Patton Boggs, která se otevřeně vychloubá, že provádí poradenství "pro egyptskou armádu, pro Egyptský úřad hospodářského rozvoje a vede v Evropě a v USA jménem Mubarakovy vlády arbitráže a soudní spory."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Egypt: Státní zaměstnanci dostanou o 15% vyšší platy a penze

7. 2. 2011

Egyptský režim v pondělí oznámil, že platy a penze státních zaměstnanců budou zvýšeny o 15%. Západní agentury to označují za poslední pokus zneškodnit lidový hněv. Rozhodnutí následuje po předchozích slibech vyšetřit volební podvody a korupční kauzy, které nicméně protesty neuklidnily. Některé Mubarakovy kroky naznačují, že by mohlo dojít k přehodnocení výsledků posledních parlamentních voleb a k vyšetřování tří bývalých ministrů podezřelých z korupce.

Jak se stárne v Česku

7. 2. 2011 / Fabiano Golgo

Po pádu minulého režimu se politických, ekonomických i kulturních záležitostí české země ujali mladí lidé - na starší se pohlíželo s podezíravostí, byli považováni za neschopné a nehodící se pro novou dobu, za zkažené tím, jak byli systémem po čtyři desetiletí udržováni v dětinských postojích. Vznikla nevyslovená věková diskriminace.

Jak dál ve sporu lékařů a vlády o naše krky

7. 2. 2011 / Josef Mrázek

V Lidových novinách, dříve lidových, dnes pro VIP, nic neupozorňuje, že s občany se hraje moc nebezpečná hra, a některým jde o život. Ano, je to vážnější než všechno, o čem se v těch novinách píše. Již před podáváním výpovědí bylo personální zajištění většiny nemocnic nedostatečné. Proto nemocniční lékaři sloužili přesčasy v rozporu se zákoníkem práce, kvůli dorovnání platu na důstojnější úroveň by jim to ředitelé sotva dovolili. Po odchodu četných lékařů, který hrozí, by se nedala pro některé pacienty zajistit ani akutní péče, a ty neakutní případy by se akutními brzo staly. To se nedá vyřešit rušením kapacit a změkčením předpisu o personálním zajištění, ani převážením sem a tam. Ale pomoci by mohla "progresivní" metoda ředitele FNKV Zemana, že by se neošetřovali ti, co na to nemají.

Nové násilí v Tunisku

7. 2. 2011

V Tunisku v neděli vznikly nové protivládní protesty. Jeden mladý muž při nich na jihu země zahynul. V městě Kef na severozápadě Tuniska byla podpálena policejní stanice a město obsadily armádní jednotky.

Egypt kontra Tunisko: Případ zatýkání v Hisham Mubarak Law Center

7. 2. 2011 / Karel Dolejší

Jeden z klíčových faktorů, který umožnil rychlý pád bývalého tuniského prezidenta, byla okrajová role, které se v jeho režimu těšila armáda. Bin Alí upřednostňoval policii, kdežto relativně malá armáda - zhruba o velikosti české - byla dlouhodobě podfinancována a na dalekosáhlých finančních machinacích a korupčních aférách režimních představitelů nijak neprofitovala. Když tedy došlo k nepokojům, neměla žádný zvláštní zájem na uchování dosavadního režimu, ba naopak existovala šance, že si změnou polepší. V Egyptě je naproti tomu situace zcela opačná. Jaká je skutečná role "neutrální" armády v současné krizi ukazuje mimo jiné i případ zatýkání ve středisku Hisham Mubarak Law Center v Káhiře.

Návrat strateného

7. 2. 2011 / Michal Ivan


Mal by som znovu začať čítať noviny,
tie zdroje zaručených informácií.
Opäť prežiť osudy zrútených lietadiel,
vžiť sa do ich situácie (empatia!).
Mám o tom neisté tušenie,
no moje spomienky už dávno nie sú pravdivé.

A mal by som opäť začať počúvať ľudí,
zabudol som ako v jednej vete potopiť námornú loď.
Môžem skúšať čo len chcem,
všetky možné slová,
ani trochu sa mi neuľaví.

A mal by som sa vrátiť k mnohým ďalším veciam,
prípadne ich vidieť v novom svetle.

Mal by som spraviť ďalší
ústretový krok.

(Vyšlo v časopise pro poezii Psí víno)

Náčelníku, proč nás lidi nemaj rádi...?!?

7. 2. 2011 / Ladislav Žák

Smutný výraz tváře Vladimíra Pucholta mi vytanul na mysli, když se ve sdělovacích prostředcích začaly objevovat uplakané komentáře, ublíženě žalující na to, že se někomu bílé pleti a ještě k tomu, nedej bože, západní bílé krávě novinářské dostalo v Egyptě nějakého toho šťouchance, zatčení, oloupení nebo jiného ústrku. V sobotním Právu jsem si přečetl komentář Jana Eichlera s názvem "Proč se hněv Egypťanů dotýká i nás."

Důležité je asi vědět, kdo v Egyptě útočí na "bělošské novináře"

7. 2. 2011 / Jan Čulík

Pokud by měl Ladislav Žák pravdu, že řadoví občané v Egyptě podnikají fyzické útoky proti "bělošským novinářům" ze Západu, protože jsou ztraumatizováni mnohaletým útlakem bílého muže, byl by to stejně nepřípustný a politováníhodný rasismus, jako když Češi obviňují z asociálního chování všechny Romy bez rozdílu. Situace je však složitější.

Střízlivý pohled

7. 2. 2011 / Štěpán Steiger

Na internetové stránce my.firedoglake jsem mj. našel tento pohled na současnou situaci v Egyptě. Neshoduji se se všemi autorovými názory, ale jeho upozornění zejména na ty součásti vládnoucí třídy, které by mohly stát v cestě změně režimu, zasluhuje povšimnutí.

Egypt včera a dnes

7. 2. 2011 / Miroslav Uhlíř

S egyptským řidičem u Nilu =>

Všichni jistě s velkou pozorností sledují současný dramatický vývoj v Egyptě. Záběry nepotřebují komentáře. Ještě před několika málo týdny by stěží někdo předpokládal, že k něčemu tak neočekávanému může dojít. Sleduji, co se odehrává na tom či onom místě v Káhiře či jinde s poněkud zvláštním pocitem. Chtěl bych se o něj podělit s čtenáři. Shodou okolností jsem totiž v první polovině prosince loňského roku v Egyptě strávil několik dní. Nebyl jsem na žádném z míst na pobřeží, kam pravidelně směřují turisté. Bydlel jsem v Káhiře ve čtvrti Heliopolis. Navštívil jsem také oblast kolem Alexandrie a byl v lokalitách, kde turisté nejsou. Pohyboval jsem se na mnoha místech Káhiry, která nyní vidím v televizních zpravodajstvích.

BRITÁNIE:

Univerzity "musí reagovat tržně"

7. 2. 2011

Elitní skupina britských universit Russell Group varovala studenty, že většina anglických univerzit bude účtovat studentům školné ve výši plných 9000 liber ročně, i když se vláda domnívala, že některé univerzity školné nezvýší na víc než takových 6000 liber ročně.

Michael Arthur, rektor Leeds University, sdělil deníku Guardian, že většina anglických univerzit musí zvýšit školné nad 8000 liber ročně, aby "zachovala svou světovou kvalitu".

Pod křišťálovými lustry

7. 2. 2011 / Milan Kozelka

William Shakespeare přiletěl do Prahy na premiéru
své hry Othello. Po představení se sešel v kavárně
Slávia s Václavem Havlem. "Mistře, ve Vašich hrách
oceňuji přesné prokreslení jednotlivých charakterů
a jejich nenásilné propojení do strhujícího děje,"
nadšeně chrlí Havel. "Opravdu?" zdvořile se uklání
Shakespeare. "Fascinují mne překvapivé zápletky
a gradující dynamika témat," dál chrlí Havel. "Ano?"
uklání se Shakespeare a krájí hemenex. "Vaše hry
pokaždé vyplaví na povrch něco tušeného a lidsky
znepokojivého," dál chrlí Havel a potí se v tranzu.
"Vážený kolego, vše co jste vyjmenoval, bohužel
postrádám ve Vašich hrách," říká Shakespeare po
uvolňující odmlce a obdivuje panoráma Hradčan.

Óm mani padmé húm -- myšlenka na prospěch všech bytostí

7. 2. 2011 / Jiří Baťa

Nejsem žádný příznivec či propagátor meditací (z neznalosti věci), nicméně reportáž,kterou jsem si v příloze MAGAZIN sobotního PRÁVA přečetl, na mne dost zapůsobila. Jednak proto, že přesně nevím, oč jde a nejsem tedy zcela v obraze, byť jistého vysvětlení jsem se dočetl a také proto, že si myslím, tak jak jsem to pochopil, že by to k něčemu mohlo být dobré. Proč, to se pokusím vysvětlit.

Miloš Zeman se už zase mýlí

7. 2. 2011 / Michal Rubáš

Miloš Zeman byl vždycky sebekritický. Již několikrát v minulosti dokázal chlapsky přiznat, že se dopouštěl chyb a špatných úsudků. Zejména se mu podle vlastních sdělení nedařilo správně odhadnout schopnosti druhých -- ať už šlo o jejich inteligenci, anebo schopnost snášet zátěž. V tom selhával nejčastěji. Popisu svých chybných prognóz, založených na tom, že své spolupracovníky zprvu obvykle příliš přecenil, věnoval dokonce celou jednu knihu.

Ochránci práv dětí jedou žalovat na stát do Ženevy

7. 2. 2011

tisková zpráva Sdružení zastánců dětských práv -- česká sekce DCI (Defence for Children International)

7. 2. odpoledne se před Výborem OSN pro práva dítěte koná tzv. předběžné slyšení ke stavu plnění Úmluvy o právech dítěte v České republice. Zúčastní se ho pět zástupců nestátních neziskových organizací, které podaly Výboru alternativní či doplňkové zprávy, vláda ČR pak přijde na řadu v květnu.

Poněkud svérázné pojetí integrace versus segregace romského etnika

7. 2. 2011 / Jiří Baťa

Ani jsem netušil, že existuje nějaká vládní Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách, spadající do sekce pro lidská práva Úřadu vlády, a na Agenturu navazující monitorovací výbor. V níže zmíněném případě se tento "monitorovací výbor" skládá ze dvou desítek "expertů" z romských sdružení, ministerstev, krajských úřadů a radnic. Je mi známo, že jistou dobu podobnou funkci pro lidská práva vykonával "kandidát" na Nobelovu cenu M. Kocáb (!), ale další organizační schéma tohoto útvaru se dosud nikde (alespoň si to myslím), nezveřejňovalo. Ale prosím, dá se to zkousnout, všechno potřebuje své, i monitorování potřebuje své lidi. Co je ovšem zarážející, je reakce zmíněného monitorovacího výboru, který s okamžitou platností končí své působení v Holešově! Důvod? Město v řešení této problematiky "prý" uplatňuje namísto integračních segregační praktiky.

Realizační tým

7. 2. 2011 / Milan Kozelka


V kavárně Ticho po pěšině se sešli angažovaní
básníci, aby prodiskutovali publikační strategii.
Kolem stolku sedí Starší, Prostřední a Mladší.
"Téma Palestinci a Izrael už netáhne. Musíme
zavrtat do něčeho jinýho," říká Starší. "Třeba
do vychcanosti současnýho vizuálního umění.
Mám těch kreténů plný zuby!" vztekle prská
Mladší. "Zatím bych je nechal bejt. Nevíš, kdy
se budou hodit," krotí ho Prostřední. "Chce to
něco výbušnýho, nějakou dělovku," říká Starší.
"Co takhle napsat, že sionisti překroutili fakta
a v koncentrácích místo Židů kapali náckové?"
navrhuje Mladší. "Nebo že Panna Maria měla
rozkrok na fotobuňku..." zkouší to Prostřední.

Čínská hospodářská invaze do Afriky

7. 2. 2011

Přibližně milion Číňanů, od inženýrů až po kuchaře, se za posledních deset let přestěhoval do Afriky.

Čtyřiadvacetiletý Zhang Hao opustil svou rodnou provincii Shenyang r. 1999 a usadil se v Ugandě. Zjistil, že zboží, které je v Číně levně k dostání všude, bylo v Ugandě buď drahé, nebo neexistovalo. Začal dovážet obuv, pak dovážel všechno. Zbohatl a získal místní přátele. Nyní je největším čínským zaměstnavatelem v Ugandě, má 1200 místních zaměstnanců.

Čínská migrace do Afriky po ukončení studené války je motivována ekonomicky. Obchod mezi Čínou a Afrikou nyní dosahuje více než 100 miliard dolarů ročně.

Čína se specializuje na vývoz přírodních zdrojů z Afriky a místním vládám poskytuje velké dotace pro otevírání těžby či prostě na výstavbu moderní infrastruktury.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Egyptská vláda chce dostat lidi z ulice, kalkuluje s únavou z protestů a ekonomickými obavami

6. 2. 2011

Vláda egyptského prezidenta Mubaraka se snaží přilákat lidi zpět k "normálnímu" životu, a proto dnes poprvé od začátku protestů otevřou banky a některé obchody. Jde o zřejmý test toto, jak velké podpoře veřejnosti se protesty vlastně těší. Některé zdroje informují o tom, že i řada účastníků protestů konaných v minulých dnech si přeje návrat "k normalitě".

Staré myšlenky české sociální demokracie

6. 2. 2011 / Boris Cvek

Odpovědi současného lídra ČSSD, Bohuslava Sobotky, na deset otázek českých levicově-liberálních intelektuálů mi připadají jako hezká přehlídka sociálnědemokratických ideálů, s nimiž často hluboce souvisí bytí či nebytí moderní liberální demokracie vůbec. Horší už je to, že podle Sobotky prostě stačí zavrhnout "neoliberální" politiku, uskutečnit ideje lepších zítřků, tedy vlastně udržení světa včerejška (protože žádné radikální lepší zítřky v Sobotkově pojetí neexistují, tedy až na vizi jednotné globální politiky v duchu sociáldemokratismu, jež by čelila fundamentalistickým a neoliberálním nepřátelům), a všechno je hotovo.

Film Kajínek: Žánrový hybrid manipuluje skutečnost

6. 2. 2011 / Jan Čulík

Mám velký problém s každým filmovým či televizním dílem, které o sobě tvrdí, že je to "true story", tedy "příběh ze skutečnosti". Skutečný život na televizní obrazovku nebo na filmové plátno nikdy nedostanete. Každý film je pouze uměle vytvořeným, stylizovaným fikčním světem, modelem skutečnosti, jímž skutečnost tvůrci ohledávají, asi tak, jako si malé děti hrají s vláčkem nebo s kuchyňkou. Především to platí zejména o hraných filmech, ale jak čtenáři dobře vědí, skoro stejnou měrou to platí i o dokumentárních filmech či o televizním zpravodajství. To v žádném případě neinformuje o realitě, jde o subjektivní vizi světa, výběr určitých faktů, kterou televizní novináři vnucují světu.

Ameriku neznepokojuje radikální islám: USA se bojí nezávislosti

5. 2. 2011

Americe je jedno, jaké režimy podporuje v arabském světě. Prvořadá je americká potřeba ovládat,

"Arabský svět se vznítil," informovala minulý týden televize Al Džazíra a západní spojenci "rychle ztrácejí svůj vliv". Nárazová vlna, kterou vyvolalo dramatické povstání v Tunisku, v jehož důsledku byl vyhnán diktátor, kterého podporoval Západ, měla obrovský vliv zejména v Egyptě, kde demonstranti přemohli diktátorovu brutální policii, píše v deníku Guardian Noam Chomsky.

Zpozdilý americký tlak posiluje provládní tábor v Egyptě

Barack Škrhola

5. 2. 2011 / Karel Dolejší

Vystupňovaný tlak prezidenta USA na urychlený odchod někdejšího nejbližšího spojence v arabském světě, Husního Mubaraka, z prezidentské funkce, který v prvním plánu sleduje uchování co největšího amerického vlivu v zemi na Nilu, protiřečí plánům egyptské armády na předání moci - a tak pro tuto tuto chvíli paradoxně posílil pozici dosluhujícího egyptského prezidenta. Armáda hodlá proces Mubarakova odchodu protáhnout až do podzimních voleb, aby měla čas a lepší příležitosti vymanévrovat a případně i jinak potlačit ty politické síly, jejichž volné působení ve veřejném prostoru si nepřeje. Kdyby šly věci pro armádu opravdu tou nejhorší cestou, pak přítmí cel je k "sanitárním" operacím každopádně mnohem příhodnější než pouliční protesty poutající pozornost světových médií. A tak teď generálové Mubaraka téměř jistě podrží.

Clintonová: Blízký východ čelí "naprosté bouři"

5. 2. 2011

Blízký východ čelí bouři nepokojů a regionální politikové musejí rychle realizovat autentické demokratické reformy, nebo se stanou obětí ještě větší nestability. To řekla v sobotu Hilary Clintonová na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Zdůraznila, že absence politických reforem, rostoucí počet mladých lidí a nové internetové technologie ohrožují starý pořádek v regionu, který má klíčový význam pro americkou bezpečnost.

Podvod století - důchodová reforma?

4. 2. 2011 / Ivo Bubeník

Po dlouhých 15 letech mlžení a 5 letech přemoudrých debat přichází slavnostní rok. Vláda začne řešit problém zvaný důchody. Mladší ročníky pravděpodobně přestanou odvádět část sociálního pojištění do státního rozpočtu a začnou tyto peníze spořit u soukromých penzijních fondů.

Zdravotní sestry zneužity proti vlastním zájmům a zájmům občanů

4. 2. 2011 / Josef Mrázek

Byly to zdravotní sestry, kdo projevil moudrost ve snaze vyřešit krizi ve zdravotnictví a mohutnou podporou petice SOS zdravotnictví potvrdily slova spoluautorky této petice sestry Bazalové, že teď je potřeba podpořit akci lékařů, protože si právem stěžují a zachování fungující nemocniční péče je také zájmem sester. Byly ochotny ještě počkat se svými požadavky. Nechtěly ohrozit dohodu lékařů s ministrem Hegerem tím, že by žádaly podíl na částce, která byla slíbena lékařům jako dvoutřetinový kompromis, který podstatně snížil původní docela střízlivý návrh.

Když budeš hodný, dostaneš zmrzlinku

4. 2. 2011 / Ivo Šebestík

Člověk plně ztotožněný se zájmy svého nepřítele jedná v souladu s nimi, a hlavně jej ani nenapadne, že hostí v sobě cizí vůli. Je s ní v dokonalém souznění. Časem si to může uvědomit, je ale pozdě, protože alternativou k tyranovu vyhoštění je v podstatě smrt.

Svoboda je tak problematická kategorie, že pro praktický život obvykle vystačíme s představou společnosti, ve které jejím členům nehrozí nečekaný noční vpád policejních složek do bytu, jeho následné převrácení vzhůru nohama a odvlečení hlavy rodiny k výslechu pro nějaké nejapné podezření z podvracení republiky.

Teorie Šíleného intelektuála

4. 2. 2011 / Jan Stern

Sigmund Freud si kdysi položil otázku: jak vzniklo kulturní? A odpověděl si: nemůžeme se o tom dozvědět nic z toho, co člověk o původu své kulturnosti vypověděl (tedy z mýtu), neboť vznik kulturního musel - snad celkem logicky, že - kulturnímu předcházet. Nemůže existovat záznam v řeči o této prvotní události. Avšak může existovat záznam v tom, z čeho řeč povstala a vůči čemu se vyhranila - v nevědomí, pomyslel si Freud.

Jak si udělat sledování vyvolených v médiích ještě zajímavější, aneb slibem možná i zarmoutíš...

4. 2. 2011 / Ladislav Žák

Když jsem byl mlád a hořekoval jsem nad podivuhodnými až prapodivnými (někdo by řekl i poněkud blbými) titulky stranického a mládežnického tisku, dostalo se mi moudrého poučení od staršího soudruha, že to nesmím vidět a vnímat jako titulky novinových článků, ale jako podtitulky pornografických obrazů. "Uvidíš, že to bude hned daleko přijatelnější a třeba Tě to vzruší i jinak...", děl zkušený soudruh a měl pravdu. Podobnost s tehdy populární renčínovsko-dlabáčkovskou průpovídkou, že život je daleko snesitelnější, když se bere jako muzikál, byla jistě jen zcela náhodná...

Spojené státy připravují Mubarakův odchod, počet mrtvých v Egyptě roste

4. 2. 2011

Obamova vláda pracuje na plánu, který by přiměl egyptského prezidenta Hosniho Mubaraka, aby okamžitě odstoupil. Moc by převzala prozatímní vláda, jejímž šéfem by byl egyptský viceprezident Omar Suleiman. Podle deníku New York Times má tento plán podporu egyptské armády.

O situaci v Egyptě průběžně informuje živé vysílání televize Al Džazíra v angličtině, doporučujeme - vysoce kvalitní, objektivní novinářská práce, hájící obyčejného člověka ZDE

Jsem šokován poměry na ministerstvech

4. 2. 2011

Jsem pracovníkem městského úřadu, který se podílí na hospodaření s finančními prostředky. Každoročně před koncem roku musí náš útvar i útvary ostatní připravit návrh svého rozpočtu. Částky rozpočtu jsou výsledkem průzkumu na trhu a internet v tom hraje nezastupitelnou roli. Návrh rozpočtu poté prochází povinně procedurou schválení/neschválení vedením úřadu za účasti finančního útvaru, a pak jako vždy radou města a zastupitelstvem. Po schválení je pro nás nepřekročitelným zákonem, píše čtenář Karel Kameník.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní