BRITÁNIE:

Univerzity "musí reagovat tržně"

7. 2. 2011

Elitní skupina britských universit Russell Group varovala studenty, že většina anglických univerzit bude účtovat studentům školné ve výši plných 9000 liber ročně, i když se vláda domnívala, že některé univerzity školné nezvýší na víc než takových 6000 liber ročně.

Michael Arthur, rektor Leeds University, sdělil deníku Guardian, že většina anglických univerzit musí zvýšit školné nad 8000 liber ročně, aby "zachovala svou světovou kvalitu".

Arthur dodal, že univerzity budou muset dočasně dotovat ty katedry, které mají menší množství studentů, než se takové katedry restrukturalizují.

Arthur předpověděl, že za režimu zvýšeného školného se omezí univerzity na určité specializace a budou ochotny daleko více spolupracovat s byznysem.

"Všechny univerzity musejí reagovat tržně - měli jsme u nás katedru hornictví, katedru zemědělských studií. Během 5-10 let restrukturalizujeme svou nabídku," uvedl Arthur.

Děje se to nejhorší možné - anglické univerzity opouštějí akademické principy a zcela podřizují svou strategii komerční poptávce. Komerční poptávka ovšem zužuje výzkum jen na ty obory a na ta výzkumná témata, která mají v současnosti komerční význam. Výzkum a vývoj však zásadní měrou závisí na volném, nekomerčním výzkumu, protože se nikdy předem neví, který dnes zcela teoretický vynález může mít obrovský praktický význam za třicet let.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.2. 2011