Spojené státy připravují Mubarakův odchod, počet mrtvých v Egyptě roste

4. 2. 2011

Obamova vláda pracuje na plánu, který by přiměl egyptského prezidenta Hosniho Mubaraka, aby okamžitě odstoupil. Moc by převzala prozatímní vláda, jejímž šéfem by byl egyptský viceprezident Omar Suleiman. Podle deníku New York Times má tento plán podporu egyptské armády.

O situaci v Egyptě průběžně informuje živé vysílání televize Al Džazíra v angličtině, doporučujeme - vysoce kvalitní, objektivní novinářská práce, hájící obyčejného člověka ZDE

Protivládní demonstranté doufají, že se ji podaří donutit Mubaraka, aby odešel v pátek, který označují za "pátek, den odchodu". Pátky po pondělních modlitbách jsou na blízkém východě tradičně explozivním okamžikem, protože se do ulic vydají po modlitbách v mešitách velká množství lidí.

Avšak Mubarak ve čtvrtek tvrdil, že z funkce neodejde a zůstane prezidentem až do podzimních voleb. Dodal, že už má dost veřejné služby po šedesáti letech a chce odejít, ale že kdyby odešel hned, nastal by chaos.

Za scénou vyjednává Obamova vláda s nejvyššími egyptskými vojenskými představiteli a Suleiman nabídl politické ústupky opozici a dlouho zakazovanému Muslimskému bratrstvu nabídl dialog. Avšak opoziční hnutí odmítá s vládou vyjednávat, dokud Mubarak neodejde.

Egyptský režim se snaží udržet u moci, odmítá mezinárodní tlak, aby se reformoval a začal útočit na novináře a pozorovatele z organizací hájících lidská práva, což Spojené státy odsoudily.

Ve čtvrtek bylo na káhirském náměstí Svobody usmrceno 10 lidí a 800 jich bylo zraněno, poté, co prezidentovi stoupenci zintenzivnily své útoky proti demonstrantům.

Egyptská armáda se sporadicky pokoušela obě strany oddělit, ale nezasáhla rozhodnou měrou. Potyčky s házením kamení, zápalných bomb a se střelbou pokračovaly celý den.

Provládní násilníci honili egyptské a mezinárodní televizní týmy a reportéry, vytlačovaly jejich vozidla z vozovky a obklíčilíá jejich kanceléře a hotely. Televize Al Džazíra, které bylo nařízeno, ať přestane z Egypta vysílat, uvedla, že tři její reportéři byli zatčeni a jeden se pohřešuje. Zatčeny byly desítky novinářů.

"Egyptsklá vláda se snaží využívat strategii eliminace svědků svých činů," uvedl Mohamed Abdel Dayem, regionální koordinátor Výboru na ochranu novinářů. Vyjádřil obavy, že brzo bude následovat útok proti demonstrantům.

Americká vláda také odsoudila to, co charakterizovala jako "systémový útok proti médiím". Egyptská policie také zatkla pracovníky organizací Amnesty International a Human Rights Watch.

Egyptská vláda kombinuje útlak s politickými ústupky. Premiér Ahmed Shagiq přiznal, že útoky proti demonstrantům "jsou zřejmě organizované" a přislíbil, že se budou vyšetřovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.2. 2011