Clintonová: Blízký východ čelí "naprosté bouři"

5. 2. 2011

Blízký východ čelí bouři nepokojů a regionální politikové musejí rychle realizovat autentické demokratické reformy, nebo se stanou obětí ještě větší nestability. To řekla v sobotu Hilary Clintonová na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Zdůraznila, že absence politických reforem, rostoucí počet mladých lidí a nové internetové technologie ohrožují starý pořádek v regionu, který má klíčový význam pro americkou bezpečnost.

"Blízký východ se stává terčem naprosté bouře mocných trendů," uvedla Clintonová. "Proto se objevili v ulicích Tunisu, Káhiry a dalších měst po celém regionu demonstranti. Status quo už není udržitelný."

Clintonová zdůraznil, že Washington nyní naléhá na rychlé politické reformy u svých spojenců na Blízkém východě, nejen v Egyptě a v Jordánsku, ale také v Saúdské Arábii a v Jemenu.

"Není to prostě věc idealismu: je to strategická nutnost. Bez skutečného pokroku vůči otevřeným politickým systémům, v níchž se politikové budou muset zodpovídat ze své práce, propast mezi lidmi a jejich vládami poroste a nestabilita se jen prohloubí. Všechny naše zájmy budou ohroženy," řekla Clintonová.

Obamova vláda opakovaně naléhá na egyptského prezidenta Mubaraka, aby připravil "spořádaný" odchod od moci. Podle jednoho zdroje řekla Clintonová evropským politikům, že Mubarak je v podstatě už odstavený, ale že Egypt potřebuje čas na přípravu voleb a na vytvoření prozatímní vlády.

"Přechod k demokracii bude fungovat jen potud, pokud bude záměrný, inkluzivní a otevřený," řekla Clintonová a dodala, že neúplné reformy mohou vést k tomu, že by se protestní hnutí mohla stát "obětí nových diktátorů, kteří budou používat násilí, podvádění a zfalšovaných voleb, aby se udrželi u moci, anebo aby prosadili extremistickou agendu."

Žádná vláda v regionu si nemůže myslet, že se jí nynější vlna změn netýká, řekla Clintonová.

"Někteří politikové si možná budou myslet, že je jejich země výjimkou, že jejich občané nebudou požadova větší politické či hospodářské příležitosti, anebo že jim postačí polovičatá opatření. V krátkodobé perspektivě to může být pravda, ale v dlouhodobé perspektivě je to neudržitelné."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.2. 2011