Ustřihli Chramostovou

2. 2. 2011 / František Řezáč

Kdo si tak, jako já před chvílí, pustí včerejší, pondělní Události a komentáře z archivu ČT24, užasne, jak byla redakcí a moderátorem ustřižena uprostřed řeči paní Vlasta Chramostová. Jednalo se o debatu kolem změn v Národním divadle.

Připomnělo mi to jeden zajímavý pořad Československé televize, který moderoval (tehdy uváděl) brněnský herec a režisér Jiří Prokel a bylo to tak v první polovině šedesátých let. Název pořadu si již nepamatuji, ale byly v něm představovány zajímavé a někdy kuriozní osobnosti. Ten pán z onoho pořadu byl zajímavý tím, že uměl nazpaměť jízdní řády vlaků. Kdo by v tom tenkrát mohl tušit čertovo politické kopýtko?

Hezky si povídali, pán odpovídal, kdy jede rychlík z Prahy do Budějovic a v kolik hodin bude v Čerčanech atakdále. Jenže ten pán uměl všechny jízdní řády a položil Prokelovi otázku: A víte, za jakou dobu byl rychlík z Prahy v Budějovicích v roce 1913? Prokel, ještě nic netuše a s úsměvem pravil: Tak za kolik? A pán, nejen že uvedl čas asi o dvacet minut kratší ale povzbuzen vstřícností se nabídl: A víte proč? Já vám to řeknu... A redaktorovi pořadu v přímém přenosu došlo, že by mohl šlápnout vedle a začal se ptát, kdy jede dělnický osobák z Nýrska do Klatov kolem páté ráno. Pán mu to řekl a zase se vrátil k tomu rychlíku do Budějovic, ale Prokel ho hnal zase někam do Zadní Třebáně. Kdepak, aby se mohlo říct, proč jezdí vlaky pomaleji, než v roce 1913. Nějak se oba dokodrcali ke konci pořadu.

Rozhodně si pan Prokel počínal obratněji a hlavně slušněji, než včera pan Veselovský. Prokelovi hrozil vyhazov z televize.

Co hrozilo Veselovskému? Že za přetažení vysílacího času přijde o prémie? Anebo, že paní Chramostová řekne něco nepřístojného...? V každém případě jsme dnes asi s Českou televizí, nejen v tomto případě, tam, kde už jsme kdysi byli.

Poslechněte si a dívejte se. Stojí to za to!

ČT24, Události Komentáře 31. 1. 2010 ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 2.2. 2011