Egyptská opozice po rozhovorech se Sulejmanem zaujímá nedůvěřivý postoj

6. 2. 2011

Egyptské opoziční organizace, včetně zakázaného Muslimského bratrstva, reagovaly nedůvěřivě na rozhovory s představiteli dosavadní vlády o tom, jak ukončit současnou politickou krizi.

K rozhovorům došlo po 13 dnech protestů, při nichž aktivisté požadují, aby prezident Hosni Mubarak odstoupil.

Desetitisíce lidí se opět účastnily v Káhiře a v dalších městech demonstrací a požadují demokratické reformy.

Nedělním rozhovorům předsedal Mubarakův dosavadní šéf tajné policie a nynější viceprezident Omar Sulejman. Rozhovrů se účastnila celá řada opozičních skupin, včetně Wafdu a Tagammu a Muslimského bratrstva. Egyptská státní televize uvedla, že se účastníci dohodli, že vytvořil společný výbor soudních a politických osobností, které navrhnou ústavní změny.

Avšak Muslimské bratrstvo konstatovalo, že rozhovory budou pokračovat pouze, pokud vláda splní požadavky opozice. Náměstek šéfa organizace Rashad Mohammed el-Bayoumy uvedl, že požadavky opozice jsou "okamžité odstranění tohoto režimu, je nutno začít s odstraněním Hosniho Mubaraka, zrušení mimořádného stavu, který existuje v Egyptě už déle než třicet let. Rozpuštění parlamentu, který existuje jen v důsledku drsného falšování voleb, a propuštění politických vězňů".

Členové opozice se vyjádříili, že vůči postojům současné egyptské vlády zastávají skeptický názor. Mohamed ElBaradej se rozhovorů neúčastnil.

Vláda jednala z Muslimským bratrstvem, které je léta zakázané, poprvé v historii. Mubarak obviňuje Muslimské bratrstvo z nepokojů a zdůrazňuje, že pokud odejde, Muslimské bratrstvo zneužije politického chaosu. Muslimské bratrstvo popírá, že se snaží v Egyptě vytvořit islámský stát.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.2. 2011