Egyptská vláda chce dostat lidi z ulice, kalkuluje s únavou z protestů a ekonomickými obavami

6. 2. 2011

Vláda egyptského prezidenta Mubaraka se snaží přilákat lidi zpět k "normálnímu" životu, a proto dnes poprvé od začátku protestů otevřou banky a některé obchody. Jde o zřejmý test toto, jak velké podpoře veřejnosti se protesty vlastně těší. Některé zdroje informují o tom, že i řada účastníků protestů konaných v minulých dnech si přeje návrat "k normalitě".

Protestující táboří v centru Káhiry na náměstí Tahrír a hodlají vytrvat, ale také dvaaosmdesátiletý prezident trvá na tom, že zůstane ve funkci až do zářijových voleb.

Vláda se snaží zdůraznit aspekt stability a ekonomickou stránku věci a využít jich proti demonstrantům jako propagandistickou zbraň. "Přejeme si, aby se lidé vrátili zpátky do práce a k vydělávání, a život se vrátil zpátky k normálu," řekl velitel egyptské armády Hasan al-Roweny. Ten navštívil osobně náměstí Tahrír a snažil se protestující přesvědčit, aby prostor v centru města opustili.

Viceprezident Sulejman, armádní kádr jmenovaný do rekonstruované vlády Mubarakem (blízký prezidentův vojenský poradce) se dnes sejde s opozicí - a jednání se poprvé zúčastní i zástupci nejlépe organizované opoziční skupiny, Muslimského bratrstva.

Pro opozici je to nesporný úspěch, nicméně aktivisté, včetně el-Baradeje, se obávají "kompromisu" zahrnujícího předání Mubarakových pravomocí Sulejmanovi, zatímco by samotný prezident zůstal v úřadě až do voleb. Podle nich by to znamenalo, že starý autoritářský systém zůstane až do vyhlášení volebních výsledků fakticky beze změny. (Vzhledem k tomu, že je Mubarakův režim široce proslulý "přizpůsobováním" volebních výsledků, to nevyvolává mnoho důvěry ve skutečně demokratický průběh voleb.)

Armádní tanky se v sobotu snažily vytlačit demonstranty z náměstí Tahrír a uvolnit prostor pro dopravu, avšak protestující odmítli odejít.

Nicméně mnoho Egypťanů, dokonce i někteří z těch, kdo se sami zúčastnili ohromných celonárodních demonstrací, si přeje návrat k "normálu". Během dvanácti dnů protivládních protestů bylo mnoho obchodů uzařeno, stejně jako banky, což velmi ztěžuje i pořízení toho úplně nejzákladnějšího zboží. Ceny stouply, očekává se pokles ekonomického růstu a útěk investorů od egyptské libry. Opozice už jeví známky rozštěpení ohledně dalšího postupu, i když ještě nedávno zastávala alespoň společné stanovisko, že do odchodu Mubaraka z funkce se žádných jednání s úřady nezúčastní.

El-Baradej upozorňuje, že existuje "tvrdé jádro" protestujících, které se nevzdá a bude demonstrovat přinejmenším obden. Vyjádřil ale obavy, že by protesty mohly získat mnohem násilnější charakter.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.2. 2011