POZNÁMKA NA OKRAJ:

Polsko předstihne Německo, neboli O jakési pošetilosti, která však má svůj smysl

24. 2. 2010 / Uwe Ladwig

Polská ekonomika předstihne německou. Pod tímto titulem Zeit Online informuje o vědecké studii bruselské skupiny expertů z Centra pro evropská politická studia (Centre for European Policy Studies). Ve Spiegelu Online zase zájem čtenářů přitáhla jiná, ale také provokativní zpráva s titulkem 'Německo je staré, syté a pohodlné'. O smyslu dlouhodobých předpovědí vědců tedy něco v této poznámce...

Když se nepředpojatý člověk dozví, že podle studie CEPSu Polsko předstihne Německo v roce 2040, možná se zeptá, jak tito vědci asi vědí, co se zítra stane, nejen v Evropě, ale i s Evropskou unií. Mohlo by ho potom napadnout, že taková předpověď ekonomické situace německého a polského hospodářství v roce 2040 není moc smysluplná, protože kdo například před třiceti lety mohl předvídat, co se dnes děje kolem nás. Zdánlivá pošetilost vědců má ale svůj smysl, oni vlastně drastickým způsobem poukazují na to, co z denního života hodně lidí ví, na co ale politikové ani voliči ve své většině nereagují tak, jak by asi měli, kdyby se dozvěděli, co by se mohlo stát, když se na stávající situaci v příštích letech nic nezmění.

Základem jmenované studie není vlastně nic nového. V Německu máme hodně dětí, které nedokončí úspěšně ani základní školu. Chybějí nám dobře vyškolení maturanti, nemáme dost absolventů univerzit v technických a přírodovědných oborech. Zatím na to naši politikové podle mého reagují jen nedostatečně. A ani nevím, jestli by toto poněkud pošetilé srovnání s polskou ekonomikou v roce 2040 mohlo vůbec něco změnit. A co myslíte, mohlo by podobné srovnání ČR s jinou zemí ovlivnit alespoň myšlení a jednání českých politiků?

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.2. 2010