Pracovníci úřadu britského premiéra si stěžovali na šikanování

22. 2. 2010

V neděli publikoval týdeník Observer ukázky z nové knihy Andrewa Rawnsleyho, podle níž je britský premiér Gordon Brown pravidelně hrubý na zaměstnance svého úřadu. Je to už druhá taková kniha za několik posledních dní; před několika dny vydal stejná tvrzení v deníku Independent novinář Lance Price.

Úřad premiéra Browna o víkendu tato obvinění odmítl jako "zlovolné lži" a na Brownovu obranu se postavili i někteří ministři jeho vlády.

Na to však rozčileně reagovala Christine Prattová, šéfka National Bullying Helpline, celostátní telefonní linky na pomoc šikanovaným osobám. Sdělila v neděli BBC, že její telefonní linku kontaktovali "tři nebo čtyři" zaměstnanci Brownova premiérského úřadu s prosbou o pomoc proti šikanování. Dodala, že se v této věci obrátila na BBC proto, že ji rozhněvalo, že v médiích o této věci politikové lžou.

Ministr podnikatelství a školství (!) (to je nyní v Británii sloučené ministerstvo!) Peter Mandelson předtím v neděli v médiích tvrdil, že Gordon Brown "nikoho nešikanuje".

Prattová konstatovala: "My netvrdíme, že je Gordon Brown násilník. Konstatujeme jen, že v Brownově úřadě jsou lidé, kteří pracují přímo s ním a ti mají problémy a spojili se s naší pomocnou telefonní linkou. Jsme přesvědčeni, že prohlášení, které zveřejnil Peter Mandelson, je nesmysl a je nedůvěryhodné."

Prattová dodala, že čtyři zaměstnanci úřadu Gordona Browna se spojili s její telefonní linkou, poslední z nich teprve před několika měsíci. "Sama jsem osobně přijala telefonát z kanceláře britského premiéra, od zaměstnanců, kteří cítí, že pracují v kultuře šikanování, která jim působí stres," dodala.

Tvrzení, že Gordon Brown šikanuje lidi kolem sebe, potvrdil deníku Guardian bývalý vysoký Brownův poradce: "Jeho intenzivní záchvaty zloby jsou nepřekvapivé pro každého, kdo s ním kdy spolupracoval. Prostě to člověk musí vydržet. Je to součástí každodenní zkušenosti, je to zcela běžné. Chová se tak pořád. Gordon Brown trpí neuvěřitelným množstvím paranoidního uvažování a neschopností přijímat vinu, přitom však vytvořil kulturu, v níž pořád obviňuje z něčeho všechny ostatní."

"Brown se nesnaží zvítězit v argumentu, jen prostě zastrašuje. Pokud jste s ním dosud nepracovali, je to opravdu šokující. Čím více vám důvěřuje, tím více je sprostý."

Podle listu Guardian je vládní tajemník Gus O'Donnell pod tlakem zahájit oficiální vyšetřování toho, jak Gordon Brown zachází se svými zaměstnanci.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.2. 2010