Čína opět zpřísnila pravidla poskytování úvěrů

22. 2. 2010

KD│ Bankovní regulátoři nařídili čínským bankám zpřísnit kontrolu rizika a pečlivě zkoumat schopnost zájemce o úvěr splácet své závazky. Jde tento rok již o třetí zpřísnění pravidel v čínském finančním sektoru. Vláda se obává nadměrného úvěrování, ale zároveň chce zachovat dostatek dostupných úvěrů, aby udržela ekonomické oživení.

Čínští představitelé se obávají, že záplava úvěrů podnícená vládním fiskálním stumulem vyvolala nebezpečnou bublinu na akciovém a realitním trhu. Peking již nařídil v bankách zvýšení povinné míry likvidity na 16,5%, nicméně centrální banka nezvýšila základní úrokovou míru, protože toto opatření by mohlo vést ke zpomalení ekonomického růstu.

Čínská bankovní regulační komise nyní zavedla dvě regulační opatření s cílem zlepšit management rizika v oblasti osobních a firemních půjček. V případě firem banky mají povinnost spočítat aktuální potřebu kapitálu u uchazeče, zvážit jeho cash flow, možnou zranitelnost, schopnost splácet a další faktory. V případě osobních půjček jsou vyloučeny žádosti, u nichž by nebyl uveden účel, na který mají být prostředky vynaloženy.

Úřady opakovaně varovaly banky, aby dbaly o stabilitu a vyhnuly se financování nepotřebných realitních a průmyslových projektů, které by mohly vyvolat inflaci nebo v případě selhání špatně připravených projektů zatížit banky "špatnými" dluhy. .

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.2. 2010