CIA si myslela, že Československo padne první

14. 11. 2009 / Jan Čulík

O své zážitky z doby před dvaceti lety se na konferenci amerických slavistů v Bostonu podělil Joseph W. Wippl, v roce 1989 šéf úřadovny CIA v Bonnu a pak v Madridu. Při diskusi se svými kolegy o situaci v Evropě v září 1989 došli k závěru, že jako poslední padne komunismus ve východním Německu, protože Němci jsou "nejposlušnější". CIA očekávala, že jako první padne komunismus v Československu. Je nesmírně obtížné odhadovat spontánní vývoj událostí, dodal Wippl.

Mezi faktory, které podle Wippla přispěly k pádu komunismu, byl prý velmi důležitý Oleg Gordievskij, šéf úřadovny KGB v Londýně, který byl dlouholetým agentem britské rozvědky. Gordievskij podle Wippla přesvědčil Thatcherovou, že Gorbačov není podvod a že ho má brát vážně.

Wippl hovořil také o tom, že agenti KGB byli v osmdesátých letech daleko lepší kvality než agenti CIA. Měli daleko lepší jazykové a kulturní vybavení. Například agenti KGB určení pro Německo byli profesionální germanisté, kdežto CIA takovou profesní specializaci u svých agentů neměla.

Po pádu komunismu se podle Wippla změnila práce KGB. KGB přestala dělat podvratné akce a soustředila se na politickou, ekonomickou a technologickou špionáž.Činnost KGB byla zcela nezávislá na ruské zahraniční politice; což podle Wippla není případ CIA, kdy je práce CIA vždy přesně určována prioritami vládní politiky. Wippl se zmínil o tom, že ve středoevropských zemích, jako je ČR, je zdá se mu dosud zakořeněná velmi silná dobrá vůle vůči USA a zároveň tam vládne strach z Ruska, který je podle něho poněkud přehnaný.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 13.11. 2009