Z PARLAMENTU:

Tlustý: Státní rozpočet je nesmysl. Jandák: Přivedli jste zemi zugrunt !

14. 11. 2009

Poslanec Vlastimil Tlustý: Rozpočet na letošek byl přece podvod. Byl to podvod vědomý, byl to podvod prokazatelný a byl to podvod záměrný. V době, kdy byl připravován, to znamená v létě loňského roku, natož pak, když byl schvalován na podzim loňského roku, totiž všechna dostupná makroekonomická data dokazovala, že se bude dít leccos, v žádném případě ale ne to, co předpokládal schvalovaný státní rozpočet. Jakákoli snaha to změnit byla tehdy marná, protože to byl - a to je bohužel smutné - podvod vyvolaný politickým kalkulem. To bylo politické rozhodnutí tehdejších konstruktérů vládní politiky pánů Mirků Topolánka a Kalouska.

A dnešní obhajoba tohoto postupu, zpětná obhajoba, kterou se nám snaží vnutit jeden z těchto Mirků, je absurdní. Kdybychom dovedli do konce logiku, kterou nám zde nabízí bývalý ministr financí Kalousek, tak je to logika, která vede k jedinému závěru. . Jestli platí, že to stejně nějak dopadne, že je úplně jedno, co v rozpočtu je napsáno, že je jedno, jaké jsou tam příjmy, jaké jsou výdaje, jaký je deficit, tak nemusí existovat. A pak nutně i tato dnešní diskuse a všechny diskuse o cáru papíru jsou opravdu mařením času. Tak daleko jsme to dopracovali. A to se s tím nedá dělat nic jiného, než se s tím smiřovat? Kdy tohle skončí? Kdy skončí obhajoba toho, že vlastně o nic nejde a rozpočet je stejně k ničemu, tak ho tady schvalte, dámy a pánové, stejně vám nic jiného nezbývá a zbývat tím pádem ani nebude.

Tady proběhla diskuse o tom, jak to vlastně tenkrát bylo, ale koaliční vláda Mirka a Mirka přece nechtěla přiznat skutečný stav. Já nebudu tady přednášet citáty, je to z nich evidentní. Základem jejich strategie bylo zatloukat, zatloukat, zatloukat. ....

Poslanec Vítězslav Jandák: Vzpomeňte si, jak to začalo. Začalo to Topolánkovým batohem. (Velmi emotivně:) Buď to přijmete, nebo jděte do háje! Takhle jste s námi začali jednat! A teď říkáte, pojďme se dohodnout o osudu této země. Přiznejte tady jako gentlemani, za tři roky jsme tuto zem dovedli "zu grunt". Není to poprvé! Není to poprvé. Už v roce 1997 experimentovala a předtím ODS! Chlapci, je to pravda, a dovedli jste tu zem opět "zu grunt"! Sociální demokracie nemá takový sexapeal jako vy, není tak in a cool. To je pravda. To přiznávám. Ale nikdy v životě tu zem nedovedla tak, aby byla před státním bankrotem. To si, chlapci, přiznejme. ( A myslím, že ty další diskuse skutečně nemají smysl. Nemají. Pojďme, přijměme ta opatření, protože skutečně jsou potřeba. Chápu to. Ale nechme už toho planého žvanění.

rozpočtová debata 13. 11. 2009 ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 13.11. 2009