Komunismus "obsahoval příčinu svého zničení"

13. 11. 2009 / Jan Čulík

"Karel Marx kdysi napsal, že kapitalismus v sobě obsahuje příčinu svého zničení. Totéž se dá říci o komunismu sovětského typu, který skončil ve východní Evropě r. 1989," řekl na výroční konferenci Americké asociace pro podporu slovanských studií, která se právě koná v americkém městě Bostonu, známý odborník na středovýchodní Evropu z Oxfordské univerzity, profesor Archie Brown, informuje odtamtud Jan Čulík, který na konferenci přednášel o postojích českého postkomunistického hraného filmu k sdělovacím prostředkům.

Archie Brown svůj argument vysvětlil takto:

"Kletbou komunistického režimu bylo prostě to, že poskytl obyvatelstvu zemí, v nichž vládl, příliš dobré vzdělání. V osmdesátých letech dvacátého století bylo velké procento obyvatelstva středovýchodní Evropy velmi dobře vzděláno a těmto inteligentním a profesionálně kvalifikovaným lidem už nestačila omezení, která jim komunistický režim vynucoval. Tak ho svrhli."

Podle Browna nebyl důvodem pádu komunismu ekonomický rozklad Sovětského svazu, ani k němu nepřispěli disidenti, polské odborové hnutí Solidarita, či papež Jan Pavel II. Nic z těchto vnějších faktorů nemělo na pád komunismu vliv. Za desetiletí existence komunismu ve středovýchodní Evropě se totiž ukázalo, že režim prostě nejde rozmontovat zezdola. Komunismus se ve východní Evropě podle Browna rozložil, protože si to přálo vedení sovětské komunistické strany a KGB a aktivně tomu napomáhalo.

Zajímavě Brownovy argumenty doplnila v Bostonu Světlana Vitalijevna Savranskaja z amerického Národního bezpečnostního archivu. Citovala tajné dokumenty ze zasedání sovětského politbyra v době pádu berlínské zdi, z nichž bylo zjevné, že se šéfové KGB a sovětské komunistické strany z rozkladu berlínské zdi aktivně radovali. Den před pádem berlínské zdi nadšeně informoval Gorbačova a vedení KSSS tehdejší šéf KGB Krjučkov, že druhý den vyjde v Berlíně do ulic půl milionu lidí a zlikvidují berlínskou zeď. Na to řekl ministr zahraničí Ševarnadze: "Měli bychom tu zeď rozebrat vlastníma rukama." Vedoucí představitelé sovětského státu přivítali a aktivně povzbuzovali pád komunismu jako konečné zúčtování se stalinismem.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 13.11. 2009