POZNÁMKA NA OKRAJ:

Kdo by nechtěl platit nižší daně, neboli O vzbuzených nadějích a rychlém rozčarování voličů

13. 11. 2009 / Uwe Ladwig

Podle informace institutu pro výzkum veřejného mínění Emnid by 74% Němců chtělo platit nižší daně z příjmu. Šetření bylo provedeno na objednávku 'Iniciativy za nové sociálně tržní hospodářství' (Initiative Neue Soziale Marktwirtschaft) financované německým podnikatelským svazem, a výsledek asi není v souladu jen s přáním většiny německých podnikatelů, ale také voličů nové německé vládní koalice CDU/CSU a FDP. Především předsednictvo FDP před spolkovými volbami tvrdilo, že by chtělo snížit daně a zcela změnit německý daňový systém; ale také v koaliční smlouvě všech tří stran tento bod najdete. O rychlém rozčarování voličů spojeným s tímto příslibem něco v této poznámce...

Výsledek výzkumu institutu Emnid asi nikoho nemůže moc překvapit, leda snad fakt, že menší daně chce platit pouhých 74% respondentů. To se ale dá zdůvodnit lehce, protože v Německu existuje hodně lidí, kteří už daně z příjmu vůbec neplatí, nebo dokonce nikdy neplatili, ale i takových, kteří je nikdy nebudou platit díky svým znalostem. Podle mého už otázka, jestli by někdo chtěl platit méně, je divná, když přitom není ukázáno, na čem by měl stát ušetřit nebo za co vůbec neplatit.

Zástupci koaličních stran německé spolkové vlády ale v poslední době udělali co mohli, aby lidé věřili, že vlastně chtějí snížit daně z příjmu a změnit daňový systém, ačkoliv značná část obyvatel Německa prý nevěří, že se to opravdu stane právě v době, kdy se stát z ekonomických důvodů hodně zadluží. Nový ministr financí Wolfgang Schäuble dal skeptikům v jejich pochybování za pravdu, když řekl, že v příštích čtyřech letech nevidí finanční prostor k zásadní změně daňového systému, ačkoli inkoust na podepsané koaliční smlouvě ještě skoro neuschl a alespoň bývalí ministři CDU a CSU, stejně jako staronová kancléřka Merkelová, museli již před volbami vědět, jak to se státními financemi ve skutečnosti vypadá.

Schäuble svým prohlášením dosáhl nejen toho, že někteří členové FDP zuří, ale podle mého také toho, že obyvatelům této země může být opravdu jasné, že alespoň paní Merkelová při podpisu koaliční smlouvy své liberální spojence podvedla. Důvěru obyvatel k politikům to asi neposiluje -- nebo si vážně myslíte, že se paní Merkelové po tom všem dá ještě věřit?

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 13.11. 2009