Co jsme zaseli, to sklízíme

13. 11. 2009 / Petr Jánský

Dva nejsledovanější případy absolventů plzeňských práv - pana Bendy a paní Řápkové - mají jedno společné: oba jsou nepřehlédnutelnými členy ODS. Té ODS, kterou založil pan Klaus, aby disidentům ukázal, jak se dělá politika a co znamená slovo demokracie.

Pamětníci vědí, jak to s Klausovo ODS a "demokracií" po roce 1991 bylo. Jak se privatizovalo po tmě, jak nastoupila automatická ruka trhu, jak jsme odstranili zpětná zrcátka, jak se rozdělila republika bez referenda, kam ODS vykázala občanské iniciativy atd. Dlouhý seznam špatných a ještě horších rozhodnutí. Právo a spravedlnost byly zatlačeny do kouta, morálka a mravy upadly.

Slušní lidé zírali, jak se společenské klima mění v džungli. Všehoschopní lidé se rozdělili na dvě kategorie: Mafiány a členy ODS. Mafiáni Kožený, Krejčí a Mrázek vzali stát útokem. Členové ODS pozvolna. Pomalu, ale jistě se nechávali stranickým výtahem vynášet k penězům, funkcím, k moci. Bez odpovědnosti, bez povinností, bez postihu. Na pomoc přispěchali tzv. lobbyisté, kteří cíleně zasahovali do moci zákonodárné i soudní, aby protlačili zájmy svých stranických šéfů. Klasickým příkladem je předvolební schůzka pana Hájka s panem Šloufem natočená hotelovou kamerou.

Když ministr spravedlnosti Němec osvobodil katarského prince, pozastavila se nad tím paní Benešová a část soudců a prokurátorů. Po kauze Čunek už měla odvahu jen paní Benešová označit dění v soudnictví za "justiční mafii". Vysloužila si soudní žalobu. Za paní Veseckou se postavila ODS a na místě vrchní státní zástupkyně sedí dodnes.

Bylo jen otázkou času, kdy některý mocipán nebo mocipaní zatouží ozdobit své jméno akademickým titulem. Padla volba na právnickou fakultu v Plzni. Už je tomu 5 let, kdy se začaly dít podivné věci. Individuální hrubě zkrácené plány, zkoušky za hubičku nebo bez, opisování závěrečných prací. Mnozí něco věděli, mnozí tušili (mezi nimi i ministr Pecina), nikdo nic neřekl. Rektor a akreditační komise ministerstva školství se probudili, až když na veřejnost pronikly přijímací testy se správnými odpověďmi.

Plzeňská kauza je jen vrcholem pyramidy. Léta jsme seli bezpráví, sklízíme justiční bouři. Třesou se základy právního státu. Za tohoto stavu věcí pan president s úsměvem a za doprovodu fanfár z Libuše předstoupí před užaslé členy vlády, poslance a vážené hosty a zopakuje ve svém projevu, co je demokracie.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 13.11. 2009