Neblahý dopad pádu komunismu

14. 11. 2009 / Jan Čulík

Nesmírně neblahým dopadem pádu komunismu na Spojené státy je podle profesora Andrewa Baceviche z Bostonské univerzity nynější přesvědčení Američanů, že pád komunismu ve východní Evropě způsobily Spojené státy a americký prezident Reagan. Řekl to v sobotu na konferenci asociace amerických slavistů v Bostonu.

"Zeptáte-li se Američanů, kdo způsobil ukončení studené války, 90 procent z nich se bude ptát, co to byla studená válka. Z dalších 10 procent vám 9 procent řekne, že za ukončení studené války má zásluhu Ronald Reagan. Zbylé jedno procento bude na Reagana nadávat, ale v duchu bude stejně přesvědčeno, že pád komunismu způsobil Reagan," řekl Bacevich.

Toto přesvědčení vede podle Baceviche k nebezpečné, mylné představě, že jedině Spojené státy tvoří historii a když to nedělají, na světě je chaos. To fatálně ovlivňuje dnešní americkou zahraniční politiku a drasticky to omezuje její alternativy. Spojené státy nechápou, že historii neřídí američtí prezidenti. Tato imperiální arogance je přitom pro svět i pro USA nesmírně nebezpečná. Podrobněji o tom Bacevich pojednává ve své knize o americké zahraniční politice The Limits of Power and the End of American Exceptionalism.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 13.11. 2009