Španělské větrné elektrárny o víkendu pokryly více než polovinu národní spotřeby

11. 11. 2009

KD│ Španělské větrné elektrárny o víkendu dosáhly nového národního rekordu, když vyrobily 53% výkonu, jenž země spotřebovala. Díky tomu, že ve větší části Španělska foukal silný vítr, síť větrných elektráren, která je po Spojených státech a Německu nejhustší na světě, společně poslala do sítě ekvivalent výkonu jedenácti jaderných elektráren.

V neděli ráno dosáhly větrné elektrárny v jeden okamžik výkonu 11,5 gigawattu, neboli dvou třetin celkového instalovaného výkonu (teoretické maximální kapacity) takřka 18 gigawattů. Tento rekord znamená, že ve španělské síti bylo o víkendu více energie, než bylo třeba. V předchozích letech větrné počasí donutilo provozovatele větrných turbín, aby je odstavili, ale nyní je nadbytečná energie exportována nebo uchovávána v přečerpávacích vodních elektrárnách.

José Donoso, šéf Španělské asociace pro větrnou energii, si vzpomíná, jak před pouhými dvěma lety kritikové tvrdili, že rozvodná síť se nikdy nevyrovná s větším podílem energie z větru, než je 14%. "Myslíme si, že můžeme pokračovat v rozšiřování a dostat se tak z dnešních 17 gigawattů na 40 gigawattů v roce 2020," řekl Donoso listu El País.

Větrné elektrárny o víkendu předstihly všechny ostatní zdroje, když za sebou zanechaly elektrárny spalující zemní plyn na místě druhém a když vyrobily o 80% větší výkon než elektrárny jaderné. Experti odhadují, že koncem roku bude Španělsko z obnovitelných zdrojů pokrývat čtvrtinu své spotřeby elektrické energie; po větrných elektrárnách náleží další místo elektrárnám vodním a na třetí pozici je solární generace.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 11.11. 2009