Ti, kdo chtěli Írán bombardovat, teď vyjadřují obavu o bezpečnost jeho obyvatel

17. 6. 2009

KD│Hodlám debatu o tom, jestli íránské volby byla zfalšovány či ne, a o důsledcích této skutečnosti pro situaci v Íránu, přenechat lidem, kteří skutečně vědí o čem mluví (a to je velmi malá část těch, kdo se tváří, že těmito znalostmi disponují). Ale je jeden bod, k němuž se vyjádřit chci - totiž hlasitá a dramatická vyjádření solidarity s Íránci, které zaznívají z některých kruhů v USA, napsal Glenn Greenwald na serveru Salon.com.

Velká část těch, kdo nyní vyjadřují takovou starost o blahobyt íránského lidu, jsou titíž lidé, kteří se dlouho přimlouvali za vojenský útok na Írán a svržení velkého množství bomb na tuto zemi - tedy za akce, které by vyústily v zabití mnoha Íránců. John McCain během prezidentské kampaně slavně prozpěvoval "Bomb, Bomb, Bomb, Bombing Iran". Wall Street Journal publikoval komentář Normana Podhoretze nazvaný "The Case for Bombing Iran" a poté Podhoretz v interview prohlásil, že "věří a modlí se", aby USA "Íránce bombardovaly". John Bolton a Joe Lieberman obhajovali tutéž bombardovací kampaň, zatímco Bill Kristol navrhoval, aby Bush bombardoval Írán, pokud bude zvolen Obama. Rudy Giuliani právě řekl, že by k zastavení íránského jaderného programu použil preventivní jaderný útok.

Představte si, kolik z těch lidí, kteří tento týden protestovali, by bylo mrtvých, pokud by někteří z těchto obhájců bombardování uspěli - jsou stejní jako ti, kdo pochodovali (a dosud pochodují) pod vlajkou osvobození iráckého lidu, zatímco způsobili smrt přinejmenším statisíců. Doufejme, že jedním z principiálních zisků íránských zmatků bude to, že humanizují obraz nepřítele... Naše schopnost učinit lidi jež zabíjíme neviditelnými, zatímco oslavujeme naše války, je jedním z primárních mechanismů, který tuto volbu činí tak snadnou...

Dokonce i omezená verze standardního plánu náletů zpracovaného neocony předpokládá přinejmenším 1 500 cílů. Mnohé z plánů byly mnohem rozsáhlejší. Mnozí obhájci bombardování Íránu - jako je Newt Gingrich a John Bolton - mají za poslední cíl "změnu režimu". Kdy jsme naposledy svrhli tisíce bomb - nebo dokonce jen stovky - aniž jsme přitom zabili velké množství lidí?...

Tvrzení, že můžeme bombardováním poškodit íránské jaderné kapacity bez toho, abychom zabili významné množství íránských civilistů, je fantazií srovnatelnou s tvrzením, že můžeme odstranit Saddáma Husajna rychlou a snadnou válkou, s malými civilními oběťmi, a budeme vítáni šťastným obyvatelstvem. Pokud bombardování nemá jen jediný terč, tak se takové věci nedějí. Za takových okolností umírá mnoho civilistů; obhájci těchto kampaní, kteří se nyní maskují coby bojovníci za blaho íránského lidu, to dobře věděli a (přinejmenším) jim to bylo lhostejné.

Celý text v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 17.6. 2009