Václav Klaus v Romském muzeu.

Václav Klaus v Brně: Romové neunesli příliv pracovních sil z Východu

17. 6. 2009 / Pavel Pečínka

"Jé, kde se tady berete?", divil se český prezident, když ho v pondělí 8. června u Muzea romské kultury (MRK) obklopil houf romské omladiny.

Poté, co jim potřásl rukama, zahájil oficiální část návštěvy. Prezident navštívil MRK v rámci svého pobytu na jižní Moravě. Zatímco se před budovou shromáždil dav, Klaus si prohlédl muzeum a pak spolu s ředitelkou MRK Janou Horváthovou diskutoval asi se stovkou Romů. Hudebník Gejza Horváth se snažil Klause upozornit na situaci v ghettech. "Je v nich skrytá velká pracovní síla. Tam narůstá obrovská masa lidí, s nimiž už nikdo nepočítá. Co s nimi bude za pár let?" ptal se. "Mám strach z toho, že je tam spíš mnoho nepracujících. Počátkem 90. let tady byla relativně stabilizovaná romská komunita, ale neunesla příliv Romů ze Slovenska," vyhodnotil situaci prezident. Podle něj s rozsáhlou emigrací z východní Evropy nikdo nepočítal, vše proběhlo rychle. "Plno těch prací, které běžně dělali Romové, začali dělat lidi ze sousedních zemí. Nevím, očekávám, že až se stabilizují východoevropské země, pak se tam vrátí zahraniční pracovníci a situace na trhu práce se pro Romy zlepší," uvedl.

Diskuse se účastnila i Klausova manželka Livie, oslovující manžela jako "pana prezidenta". Terénní sociální pracovník Marek Pecha ji seznámil s případem diskriminace své dcery. "Napište to všechno mně, jak nezačneme u konkrétních věcí, tak se nepohneme z místa," vyzvala Pechu ke společné iniciativě Klausová.

Hovořil též Ladislav Gaži, vedoucí boxerského klubu. "Vkládáme do vás naději, jste velký člověk," řekl uznale. Řeč sklouzla k útokům na Romy a ke kauze Vítkov. "Máme se nechat upalovat nebo se máme bít?" volal Gaži.

Prezident stočil řeč i na druhou stranu mince. "Neměli bychom se bavit jednostranně. Každý rok dostávám kolem čtyř set žádostí o milost. Vysoké procento těch vězňů jsou podle jména Romové. Je potřeba, abyste působili na svoje známé a věděli, že i tyto věci k celkové situací přispívají," uzavřel Klaus a sklidil potlesk.

Cestou zpět k autu ho postavilo do latě romské dítě, aby si ho mohlo vyfotit, a pak ho pustilo do limuzíny. Pak už Klaus jen zamával na rozloučenou.


Text vychází v Romano hangos č. 9-2009

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 17.6. 2009