Představitelé Šanghajské organizace pro spolupráci se neshodli na nové světové rezervní měně

17. 6. 2009

KD│V Jekatěrinburgu včera včera skončily summity ŠOS (Šanghajské organizace pro spolupráci) a BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína), jejichž hlavním tématem byla ekonomická krize. Ruská delegace udělala všechno pro to, aby přesvědčila účastníky obou setkání o potřebě reformovat světový finanční systém zřízením nové rezervní měny. Ukázalo se však, že přiznivců tohoto řešení je pouze několik. Čína dokonce přidala do finančních rezerv ŠOS 10 miliard na summitech kritizovaných dolarů, napsal v deníku Kommersant Vladimir Solovjov.

Světová finanční krize zkorigovala tradiční převážně bezpečnostní agendu summitu ŠOS. Ještě před jeho začátkem pomocník ruského prezidenta Sergej Prichoďko prohlásil, že by Moskva chtěla rozšířit vzájemné vztahy v rámci "šestky" orientované na boj s krizí. Dmitrij Medveděv tuto myšlenku včera opakovaně rozvíjel jak na summitu ŠOS, tak posléze na summitu BRIC. Mluvil přitom o "nadnárodní" měně. Medveděva výrazně podpořil kazašský prezident Nursultan Nazarbajev, který kritizoval rezervní funkci dolaru jako "výhodnou jen pro jedinou zemi".

Ostatní členové ŠOSu však Medveděvovu myšlenku přijali mnohem chladněji. Kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev se zaměřil především na situaci v Afghánistánu a jeho okolí, zatímco tádžický prezident Emomali Rachmonov nastínil velmi široký okruh problémů, kterým by se podle něj ŠOS měl zabývat, a pokusil se přitom upozornit na situaci ve vlastní zemi, která kvůli poklesu cen bavlny a hliníku přišla o čtvrtinu příjmu státního rozpočtu. Poté požadoval pomoc Ruska a ČLR.

Čínský prezident Chu Jintao o "renovaci" světové finanční soustavy diplomaticky pomlčel a o nové rezervní měně neřekl ani slovo. Zato oznámil, že jeho země poskytne ŠOS 10 miliard dolarů kritizovaných předřečníky na různé ekonomické projekty.

V závěrečné deklaraci nebyla potřeba modernizace finanční architektury ani nové rezervní měny vůbec zmíněna, i když světové krizi jsou věnovány celé dva odstavce. První označuje mezinárodní spolupráci za klíčový nástroj překonání globální finanční krize, zatímco druhý vyzývá k vytvoření spravedlivějšího o rovnoprávného mezinárodního finančního pořádku. Pouze na závěrečné tiskové konferenci prezident Medveděv prohlásil, že "americký dolar nedostál své funkci" a vyjádřil přesvědčení, že v budoucnu budou všichni svědky vzniku náhradní nadnárodní měny, přičemž poukázal na historii vzniku Eura zahrnující zúčtovací jednotku ECU.

Totéž předložil Medveděv na summitu BRIC, který začal současně s ukončením summitu ŠOS. Lídři BRIC přijali společné prohlášení, v němž se hovoří o potřebě provedení reformy mezinárodních finančních institucí a vyslovili se pro "předvídatelný a diverzifikovaný měnový systém".

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 17.6. 2009