BBC: Íránská opozice dál udržuje nátlak

17. 6. 2009

Stoupenci poraženého íránského prezidentského kandidáta Mir Hoseina Musavího uspořádali další obrovské shromáždění v severním Teheránu, uvádějí internetové stránky BBC.

O několik hodin předtím uspořádali stoupenci prezidenta Mahmuda Ahmadinežáda svůj vlastní protest v centru města.

Opoziční shromáždění se v úterý konalo navzdory oficiální nabídce částečného přepočítání hlasů ve volbách. Na zahraniční média byla uvalena přísná omezení, zejména, že reportéři nesmějí chodit do ulic, avšak zatím nikdo necenzuruje, co z Teheránu vysílají.

Omezení západních médií přicházejí uprostřed překvapení a znepokojení íránských úřadů nad obrovským rozsahem lidového vzdoru nad pátečními volebními výsledky. Opozice požaduje, aby se volby konaly úplně znovu. Podle pozorovatelů hrozí nebezpečí destabilizace íránského režimu,neboť vzniká úplně stejná série demonstrací, jaké r. 1979 svrhly tehdejšího šáha Rézu Páhlavího.

V úterý večer požadoval ajatolláh Chameneí - který podpořil přepočítávání volebních výsledků - v televizi o "toleranci" a "trpělivost". Avšak zároveň se zmínil o Ahmadinežádovi jako o zvoleném prezidentu, čímž předem určil, kdo je údajně prezidentem, bez ohledu na přepočítávání výsledků.

Svědek sdělil společnosti BBC, že úterní demonstrace proti Ahmadínežádovi byla ještě větší než obrovská pondělní demonstrace, BBC to však nemohla nezávisle ověřit. Íránská státní Press TV protivládní demonstraci taky charakterizovala jako velkou.

Svědci hovořili o tom, že demonstranti prošli téměř mlčky kolem budovy státní televize, ve snaze nedat úřadům možnost, aby je bagatelizovaly jako "chuligány".

Úterní demonstrace se konala navzdory tomu, že Musávího mluvčí naléhal na jeho stoupence, aby se dalších demonstrací v úterý neúčastnili, z obavy, že by mohlo dojít k novému násilí.

Íránský šéf policie generál Ahmadi Moqaddam varoval, že proti nepovoleným demonstracím bude použito síly.

V Íránu byly vypnuty některé telefony, internetové servery i možnost rozesílání esemesek. Proto demonstranti začali ve velké míře používat twitter. Americké ministerstvo zahraničí požádalo v úterý firmu twitter, aby odložila aktualizaci svého softwaru.

Demonstrace jsou hlášeny také z dalších íránských měst, včetně Mošhadu, Isfahanu a Širazu. V Isfahanu sdělil demonstrant společnosti BBC, že se náboženská policie nejprve pokusila protesty potlačit slzným plynem a házením kamení, ale posléze ustoupila, protože dav začal být příliš velký.

Demonstranti v Isfahánu se pak přesunuli k budově, náboženské policie. Byli rozhněváni, že na ně policie házela kamením. Demonstranti proto podpálili policejní motocykly. Skandovali "Smrt diktátoru" a apelovali na armádu a policii, aby se přidala ke skutečným lidem. Podle demonstranta z Isfahánu je motorem demonstrací všeobecná deziluze z politiky.

Společnost BBC vyzývá Íránce, aby jí posílali svědectví a fotografie, avšak aby v žádném případě neohrožovali ani sebe ani jiné a neporušovali žádné zákony.

Četní Íránci do společnosti BBC telefonují a rozhlas BBC pravidelně vysílá telefonická svědectví Íránců, hovořících velmi dobrou angličtinou. V poledním zpravodajství v úterý vysílal rozhlas BBC i argumentaci Íránky, která hlasovala pro Ahmadinežáda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 17.6. 2009