Proč jsou někteří spisovatelé ochotni vraždit či umírat ve jménu národa

17. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Nikoliv úroveň diskuse o literatuře, ale literatura sama je na pováženou uprostřed společnosti, která ztratila hodnotovou soudržnost. Adorovat Viewegha netřeba. Nejprodávanější český romanopisec si marketing dokáže ohlídat. Zvláště Báječná léta s Klausem se čtou jako detektivka. Ale dost srandy.

Spisovatelé jsou zrcadlem svých čtenářů. a jsou-li všichni čtenáři tak optimismem plni jako čtenářka, která má starost o úroveň debaty v Britských listech, na pováženou začínají být objektivní údaje o knižním trhu.

K tomu: Jan Čulík: "Hakl a Viewegh: Jak se vyrovnat s banalitou života" ZDE

V roce 2008 vyšlo dle Národní knihovny v České republice 16 100 knižních titulů v češtině (18 520 celkem) a z tohoto počtu bylo přes 88 % knih v prvním vydání. Literárních textů v prvním vydání bylo z tohoto množství vydáno pouhých 3570, dětských knih v prvním vydání 1201 - což znamená absolutní rekord od roku 1989. V prodejnosti se na 1. místě mezi beletrií umístila kniha Michala Viewegha Román pro muže, mezi dětskými knihami Harry Potter a relikvie smrti. Počet registrovaných vydavatelů dosáhl ke konci roku 2007 čísla 4 073, z toho největším bylo vydavatelství Euromedia (Bertelsmann) s 413 tituly (edice Ikar, Knižní Klub, Odeon, Universum), druhý Computer press s 382 tituly, třetí Vysoká škola báňská s 371 tituly v roce 2007. Všechno dohromady - odhadem prý 52 milionů knižních hřbetů. Nejinspirativnější jsou přitom knihy o plovoucích svíčkách z parafínu a statistické ročenky... Úspěchem je, když se od jednoho titulu prodá pět tisíc výtisků, standard je pod tisíc. Zbytek nákladu jde většinou do Levných knih. Žebříček vedou nejrůznější zájmové knihy (průvodce, kuchařky, návody) a učebnice. No bodejť. Učitelé si takto přivydělávají a ze svých knih zkouší...

Jan Čulík s potížemi vybral několik desítek titulů do univerzitní knihovny. Já do té své vybírám skoro zásadně z antikvariátů a málokterá kniha je vydaná po roce 1989. Je to asi tím, že výpravnou knihu s třemi desítkami celostránkových barevných fotografií o tom, jak se vyrábí mazanec, či o tom, jak se maluje na porcelánové hrnečky, nepotřebuji.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 17.6. 2009