Kusy a volby

16. 6. 2009 / Beno Trávníček

Ze zpráv: ... v ... bude propuštěno 2.500 pracovníků; v ... bude snížen stav o 20% úředníků ...

Jestli by o něčem měly být podzimní volby, tak o tom, aby lidé přestali být počítáni na kusy... podívejme se do volebních programů našich stran, zda tam nějaká bude mít, že to, co ji zajímá, je jedinec ... i ten případně ne zcela "vyvinutý" - do: za každou cenu úspěšného podnikatele, finančního kejklíře či třeba zaměstnaneckého patolízala.

Vladimír Vysockij to brilantně vyjádřil v jedné své písni -- kde ve zkratce popsal zdravou roli státu: "Nechci, aby se mi pletli do života a nechci, abych zůstal na ocet." ... aneb lidé, kteří mají vytvořeny alespoň nějak základní podmínky, si už nějak poradí...

Dalším dobrým bodem by mohl být třeba "genofond" pro zachování základních nezbytných technologií -- neboť zhroutí-li se ekonomický systém a tím i hospodářský systém (to vůbec nechci tvořit poplašné zprávy -- jen je dobré být připraven), může být problém sehnat třeba úplně obyčejné malé rádio, resp. začít ho rychle vyrábět tam, kde už všichni zapomněli co to je... a nejde o to mít schéma třeba posledního tchajvanského modelu. Jde o model pro nouzové řešení v hroutícím se systému optimální.

Jsem zvědavý, jestli budeme mít na podzim co číst, nebo to budou jen krátkozraké obvyklé fráze nereflektující aktuální okolnosti.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.6. 2009