Některá americká města budou muset být velkou měrou zbourána, mají-li přežít

16. 6. 2009

Čtvrtě desítek amerických měst bude zřejmě muset být úplně zbouráno jako drastické "zeštíhlování, aby přežily" podle návrhů Obamovy vlády jak bojovat proti hospodářskému úpadku. Americká vláda zkoumá pilotní projekt ve městě Flint, v jednom z nejchudších amerických měst. Jeho součástí je likvidace celých čtvrtí a návrat pozemků do přírody.

Místní politikové jsou přesvědčeni, že se město musí zmenšit až o 40 procent. Jeho klesající počet obyvatel a místní služby je potřeba soustředit na realističtější, podstatně menší území. Obamova vláda nyní chce realizovat tento plán po celých Spojených státech. Projekt se má soustředit na 50 amerických měst, nedávno identifikovaných ve studii Brookings Institution jako města, která se budou muset podstatně zmenšit, mají-li přežít.

Většinou jsou to bývalá průmyslová města v "rezavějícím pásu" amerického středozápadu a severovýchodu. K nim patří Detroit, Filadelfie, Pittsburgh, Baltimore a Memphis.

V Detroitu, kteréžto město prožívá krizi amerického automobilového průmyslu, se už plánuje toto město rozdělit na celou řadu malých městysů, oddělených přírodou.

"Otázkou není, zda se tato města zmenší - všechna se zmenšují - ale zda dovolíme, aby k tomu došlo destruktivním, anebo udržitelným způsobem," řekl autor projektu Dan Kildee. [poznámka ŠOK: Strýc Dana Kileea je demokratický kongresman Dale E. Kildee, který reprezentuje 5. distrikt Michiganu - včetně města Flint...]

Podle Karin Pallagstové z programu Zmenšující se města v globální perspektivě na univerzitě v Kalifornii je v Americe "kulturním i politickým tabu přiznat úpadek".

Program regenerace města Flint byl nedávno umožněn novým americkým zákonem, podle něhož mají místní úřady právo koupit si nemovitosti, které nejsou obývané, za velmi nízké ceny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.6. 2009