Ti, kdo chtěli Írán bombardovat, teď vyjadřují obavu o bezpečnost jeho obyvatel

17. 6. 2009

KD│Hodlám debatu o tom, jestli íránské volby byla zfalšovány či ne, a o důsledcích této skutečnosti pro situaci v Íránu, přenechat lidem, kteří skutečně vědí o čem mluví (a to je velmi malá část těch, kdo se tváří, že těmito znalostmi disponují). Ale je jeden bod, k němuž se vyjádřit chci - totiž hlasitá a dramatická vyjádření solidarity s Íránci, které zaznívají z některých kruhů v USA, napsal Glenn Greenwald na serveru Salon.com.

Velká část těch, kdo nyní vyjadřují takovou starost o blahobyt íránského lidu, jsou titíž lidé, kteří se dlouho přimlouvali za vojenský útok na Írán a svržení velkého množství bomb na tuto zemi - tedy za akce, které by vyústily v zabití mnoha Íránců. John McCain během prezidentské kampaně slavně prozpěvoval "Bomb, Bomb, Bomb, Bombing Iran". Wall Street Journal publikoval komentář Normana Podhoretze nazvaný "The Case for Bombing Iran" a poté Podhoretz v interview prohlásil, že "věří a modlí se", aby USA "Íránce bombardovaly". John Bolton a Joe Lieberman obhajovali tutéž bombardovací kampaň, zatímco Bill Kristol navrhoval, aby Bush bombardoval Írán, pokud bude zvolen Obama. Rudy Giuliani právě řekl, že by k zastavení íránského jaderného programu použil preventivní jaderný útok.

Omlouváme se za technický výpadek

17. 6. 2009

Ve středu dopoledne nebyly Britské listy několik hodin přístupné vinou přerušení konektivity. Čtenářům se omlouváme. Většinu článků ze středy proto opakujeme, úplné středeční vydání je ZDE

redakce

Musáví požaduje zřízení "komise pravdy"

17. 6. 2009

KD│Alí Akbar Mohtašamipúr, předseda Musávího Komise pro ostrahu voleb, oznámil, že hlavní opoziční kandidát požaduje zřízení zvláštní komise oddělené od Rady strážců, jež je složena výhradně z Chameneího kleriků. S odvoláním na agenturu ILNA to uvedl íránský server PressTV. Mohtašamipúr, který se spolu se zástupci dvou dalších opozičních kandidátů zúčastnil včerejšího setkání s Radou strážců, údajně radě řekl: "Vzhledem k tomu co se stalo lidé Radě strážců nevěří a tudíž nemůžete dohlížet na vyšetřování (našich stížností). Z tohoto důvodu požadujeme zřízení "komise pravdy" složené z těch, kdo mají důvěru veřejnosti". Tento požadavek by rada měla posoudit během středy.

BBC: Íránská opozice dál udržuje nátlak

17. 6. 2009

Stoupenci poraženého íránského prezidentského kandidáta Mir Hoseina Musavího uspořádali další obrovské shromáždění v severním Teheránu, uvádějí internetové stránky BBC.

O několik hodin předtím uspořádali stoupenci prezidenta Mahmuda Ahmadinežáda svůj vlastní protest v centru města.

Opoziční shromáždění se v úterý konalo navzdory oficiální nabídce částečného přepočítání hlasů ve volbách. Na zahraniční média byla uvalena přísná omezení, zejména, že reportéři nesmějí chodit do ulic, avšak zatím nikdo necenzuruje, co z Teheránu vysílají.

V úterý se konalo další velké shromáždění íránských protivládních demonstrantů

16. 6. 2009

Informoval o tom ve svém podvečerním zpravodajství mj. rozhlas BBC od svého reportéra v Teheránu, který sice uvedl, že mu a jeho kolegům íránské úřady v podstatě zakázaly vycházet z kanceláře a informovat o "nelegálních" demonstracích, jenže, jak dodal, přímý přenos z protivládní demonstrace vysílala íránská televize, takže byl reportér schopen o jejím průběhu informovat prostřednictvím íránského oficiálního televizního vysílání.

Reportér BBC uvedl, že se v úterý konala i provládní, proahmadínežádovská demonstrace, avšak dodal, že její účastníci nebyli zdaleka tak spontánní a nadšení jako účastníci protivládních demonstrací; z provládní demonstrace bylo prý na první pohled zjevné, že byla oficiálně naorganizována.

Špatná kniha, která si nezaslouží být v žádné knihovně

17. 6. 2009 / Pavel Barák

Reakce na článek Jana Čulíka "Co dnes v Čechách vychází za knihy: Je to nějaké ubohé"

TOMEK, Prokop. Život a doba ministra Rudolfa Baráka. Praha : Vyšehrad, 2009. 170 stran. ISBN 978-80-7021-982-9

Sama studie má 150 stran, k tomu čtyři strany literatury a pramenů, seznam zkratek a pět stran jmenného rejstříku.

Autor pracoval od devadesátých let jako dokumentátor Bendova ústavu -- Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu (ten dovětek mu přilepili až po řadě let, ale říkali mu tak od začátku), tedy jako profesionální antikomunista. Současně začal při práci studovat historii na filosofické fakultě University Karlovy. Jeho pracovní návyky z té doby však nezvratně poznamenaly jeho kvalifikaci, byť mu alma mater dala absolutorium v roce 2006. Výsledkem je tato propagandistická brožurka, píše autor, syn Rudolfa Baráka.

Immanuel Wallerstein: Jaký druh dvoustátního řešení v Izraeli?

17. 6. 2009 / Immanuel Wallerstein

Nyní, když se prezident Obama tak otevřeně a veřejně zasadil vší svou vahou za koncepci dvoustátního „řešení“ izraelsko-palestinské kontroverze/boje, je docela možné, že takové řešení bude v následujících letech dosaženo. Důvod je prostý. Řečeno abstraktně, takové řešení má ve světovém politickém mínění drtivou podporu. Průzkumy ukazují, že ho upřednostňuje většina židovských Izraelců, stejně jako většina Židů v jiných částech světa.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Teherán, Praha, Hamburk a zpátky, neboli O divných asociacích pana Kotrby

17. 6. 2009 / Uwe Ladwig

V Teheránu podle BBC protestovaly "statisíce, možná miliony lidí", Štěpán Kotrba na to reaguje článkem s titulem 'Nepodávejte ruku prasatům, hrozí nákaza' ̶ a já si udiveně vzpomínám na pocit, který jsem měl, když jsem viděl demonstranty v ulicích Teheránu...

Nevím nevím, ale nějak na to musím reagovat, ačkoli tentokrát to vlastně dělám nějak nerad. Sedím tady pohodlně v Hamburku, ani nevím, co se v téhle době (odpoledne 16.06.09 14 :55 hodin) odehrává v Teheránu -- a myslím na to, jak jsem byl včera u televizoru nejen dojat, ale dokonce uchvácen neočekávanou odvahou lidí, kteří v Íránu demonstrují.

Tajemství kruhových objezdů

17. 6. 2009 / Wenzel Lischka

Na našich dopravních komunikacích se objevil zajímavý způsob řešení dopravních komplikací. Zatímco před časem se nebohý řidič nedovolal žádného kruhového objezdu, dnes se s nimi roztrhl pytel. Jeho přání byla na nebesích vyslyšena.

Jistě jste si také všimli, že kruháče jsou u nás úplně všude. Někde jsou dokonce i tři, možná i čtyři, za sebou. Prognóza dopravní situace vypadá tak, že v budoucnosti nebudou žádné rovné silniční a dálniční cesty, ale jenom řetězce kruhových objezdů. Jak odborně později vysvětlím, není to přehnaná hloupost, ale naopak zcela prozřetelný futuristický záměr.

Jakou mládež chceme mít?!?

17. 6. 2009 / Ladislav Žák

Dovolím si kratičkou poznámku k příspěvku Petra Saka "Vztahy mezi generacemi" v tom smyslu, že nejde o to, jaký je nebo by měl být náš ideál mládeže. Jde o to, jestli máme vůbec nějaký ideál a pokud ano, zda tento ideál přesahuje horizont našich schopností a možností ho uskutečnit natolik, že si přejeme, aby byl uskutečněn příštími generacemi. Troufnu si tvrdit, že takových ideálů je dnešní "západní" společnost naprosto spolehlivě prosta a to v každé generaci. V kritice mládeže a jiných generací obecně jde tedy v zásadě každé jiné generaci výhradně a pouze o zachování nebo naopak uchvácení společenského postavení nebo chceme-li o koryta...

Úroveň debaty v Britských listech začíná být na pováženou

17. 6. 2009 / Darina Martykánová

To je úroveň debaty, jen co je pravda... Štěpán Kotrba výsměšně (?) píše, že "Přečíst si knihu o finančních elitách v českých zemích a Československu 19. a 20. století je podobně povznášející, jako číst o Slavníkovcích jako mýtu českého dějepisectví." Mohu se zeptat, co je na obou tématech nezáživného či směšného, pokud jsou kvalitně zpracována?

Proč jsou někteří spisovatelé ochotni vraždit či umírat ve jménu národa

17. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Nikoliv úroveň diskuse o literatuře, ale literatura sama je na pováženou uprostřed společnosti, která ztratila hodnotovou soudržnost. Adorovat Viewegha netřeba. Nejprodávanější český romanopisec si marketing dokáže ohlídat. Zvláště Báječná léta s Klausem se čtou jako detektivka. Ale dost srandy.

Spisovatelé jsou zrcadlem svých čtenářů. a jsou-li všichni čtenáři tak optimismem plni jako čtenářka, která má starost o úroveň debaty v Britských listech, na pováženou začínají být objektivní údaje o knižním trhu.

K tomu: Jan Čulík: "Hakl a Viewegh: Jak se vyrovnat s banalitou života" ZDE

Chameneí: Vandalové nemají nic společného s prezidentskými kandidáty

17. 6. 2009

KD│"Někteří lidé jsou proti jednotě íránského národa a solidaritě islámského systému," prohlásil večer ajatolláh Chameneí, nejvyšší duchovní vůdce íránského režimu, na setkání se zástupci čtyř kandidátů prezidentských voleb a úředníky z Rady strážců a ministerstva vnitra. "Takové akty vandalismu a některé zločiny, které byly spáchány, nemají žádný vztah k příznivcům kandidátů, ale jen k narušitelům klidu," řekl Chameneí podle íránského serveru PressTV.

Zdůraznil také, že všichni kandidáti podporují principy islámské republiky, podporují mír v zemi a volby by neměly způsobovat rozdělení. Podle něj by k násilnostem došlo, i kdyby byly volební výsledky jiné.

Chameneí oznámil, že dojde k přepočítání hlasovacích lístků v přítomnosti zástupců všech prezidentských kandidátů, a zdůraznil svou důvěru v ty, kteří měli na starosti dohled nad volbami, ačkoliv "to by nemělo bránit vyšetřování možných problémů a objasnění pravdy".

Zdroj: ZDE

Musáví vyzval k ukončení úterní demonstrace

17. 6. 2009

KD│Íránský opoziční vůdce Mír Hosejn Musáví vyzval v úterý své příznivce, aby se neúčastnili shromáždění v Teheránu, přispěli tak ke snížení napětí a předešli krveprolití, informoval server DEBKAfile.

Rada strážců bude sporné výsledky voleb přezkoumávat a výsledky zveřejní do deseti dnů, žádné další ústupky však opozice svým veřejným vystoupením nezískala. DEBKA s odvoláním na vlastní zdroje v Íránu dodává, že pokud bude odvoláno i středeční shromáždění, opozice začne ztrácet iniciativu podobně, jako studentské povstání v roce 1998.

Zdroj: ZDE

Představitelé Šanghajské organizace pro spolupráci se neshodli na nové světové rezervní měně

17. 6. 2009

KD│V Jekatěrinburgu včera včera skončily summity ŠOS (Šanghajské organizace pro spolupráci) a BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína), jejichž hlavním tématem byla ekonomická krize. Ruská delegace udělala všechno pro to, aby přesvědčila účastníky obou setkání o potřebě reformovat světový finanční systém zřízením nové rezervní měny. Ukázalo se však, že přiznivců tohoto řešení je pouze několik. Čína dokonce přidala do finančních rezerv ŠOS 10 miliard na summitech kritizovaných dolarů, napsal v deníku Kommersant Vladimir Solovjov.

Světová finanční krize zkorigovala tradiční převážně bezpečnostní agendu summitu ŠOS. Ještě před jeho začátkem pomocník ruského prezidenta Sergej Prichoďko prohlásil, že by Moskva chtěla rozšířit vzájemné vztahy v rámci "šestky" orientované na boj s krizí. Dmitrij Medveděv tuto myšlenku včera opakovaně rozvíjel jak na summitu ŠOS, tak posléze na summitu BRIC. Mluvil přitom o "nadnárodní" měně. Medveděva výrazně podpořil kazašský prezident Nursultan Nazarbajev, který kritizoval rezervní funkci dolaru jako "výhodnou jen pro jedinou zemi".

Václav Klaus v Romském muzeu.

Václav Klaus v Brně: Romové neunesli příliv pracovních sil z Východu

17. 6. 2009 / Pavel Pečínka

"Jé, kde se tady berete?", divil se český prezident, když ho v pondělí 8. června u Muzea romské kultury (MRK) obklopil houf romské omladiny.

Poté, co jim potřásl rukama, zahájil oficiální část návštěvy. Prezident navštívil MRK v rámci svého pobytu na jižní Moravě. Zatímco se před budovou shromáždil dav, Klaus si prohlédl muzeum a pak spolu s ředitelkou MRK Janou Horváthovou diskutoval asi se stovkou Romů. Hudebník Gejza Horváth se snažil Klause upozornit na situaci v ghettech. "Je v nich skrytá velká pracovní síla. Tam narůstá obrovská masa lidí, s nimiž už nikdo nepočítá. Co s nimi bude za pár let?" ptal se. "Mám strach z toho, že je tam spíš mnoho nepracujících. Počátkem 90. let tady byla relativně stabilizovaná romská komunita, ale neunesla příliv Romů ze Slovenska," vyhodnotil situaci prezident. Podle něj s rozsáhlou emigrací z východní Evropy nikdo nepočítal, vše proběhlo rychle. "Plno těch prací, které běžně dělali Romové, začali dělat lidi ze sousedních zemí. Nevím, očekávám, že až se stabilizují východoevropské země, pak se tam vrátí zahraniční pracovníci a situace na trhu práce se pro Romy zlepší," uvedl.

Prohlášení iniciativy "Za Černou kostku v Ostravě"

17. 6. 2009

Vedení Krajského úřadu Moravskoslezského kraje rozhodlo podle sdělení tiskové zprávy z 11. 6. 2009, že nepřistoupí k realizaci již hotového a schváleného projektu novostavby krajské vědecké knihovny na třídě 28. října v Ostravě. Vítězný projekt z regulérní architektonické soutěže, uspořádané krajským úřadem v roce 2004, získal nejen první místo v klání, které je důkazem, že bez transparentního soutěžení neexistuje svobodná společnost, ale současně si získal i naše sympatie.

Je tomu tak proto, že daný projekt považujeme za kvalitní, výrazný a hodný veřejné stavby takového významu, jakým je veřejná knihovna s vědeckým zaměřením. Jsme plně přesvědčeni, že pluralitní společnost si nelze představit bez kvalitního přístupu k různorodým zdrojům informací. Demokracie hodná toho jména musí nabízet takových zdrojů více -- mimo jiné i městské, univerzitní, soukromé nebo právě vědecké knihovny, nyní v regionech pod správou krajů. Proto naše občanská a současně politicky nezávislá iniciativa, spojující občany, kteří si uvědomují důležitost knihoven pro rozvoj společnosti, se obrací k nejširší veřejnosti se žádostí o podporu.

Piráti ve službách ČEZu

18. 6. 2009

Tisková zpráva Greenpeace, Hnutí DUHA a Zeleného kruhu

Ekologické organizace odsuzují, že poslanci ČSSD a ODS na návrh Martina Říman a Milana Urbana změnili pravidla pro obchodování s emisními povolenkami a věnovali tak ČEZu bezmála sedmdesát miliard korun. Přitom jde o peníze, které mohli jít například do masivního zateplování domů a snížit tak účty českým rodinám a současně závislost na dovozu plynu.

Hejtman David Rath propouští ředitele nejprogresivnějších ústavů

17. 6. 2009

Tisková zpráva Mgr. Tomáše Sojky, bývalého ředitele Ústavu sociální péče ve Smečně u Kladna

Ve Středočeském kraji bylo v poslední době odvoláno 5 ředitelů ústavů poskytujících sociální služby. Paradoxní je, že se jednalo o ředitele těch nejpokrokovějších zařízení, jejichž cílem bylo dostat klienty z ústavní péče do domků a bytů a pomoci jim tak vést normální život. Naposledy byla z rozhodnutí Rady Středočeského kraje bez udání důvodu odvolána Jana Rumlová, ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Bellevue v Ledcích u Slaného.

Americké impérium bankrotuje

16. 6. 2009

KD│Tento týden znamená konec dolaru jako rezervní měny. Znamená začátek strašného období ekonomického a politického úpadku Spojených států. A signalizuje poslední tažení amerického impéria. Je po něm. Už se nevrátí. A to co přijde po něm bude velmi, velmi bolestivé, napsal Chris Hedges pro Truthdig.

Barack Obama a zločinecká třída na Wall Street, jíž pomáhají korporátní média pokračující v roznášení nejapných klepů a kýčovitých řečí místo zpráv, zatímco čelíme největší hospodářské krizi v našich dějinách, nás možná oklamali, ale zbytek světa o našem bankrotu ví. A tyto země jsou ztraceny, pokud budou pokračovat v podpoře inflačního dolaru a financování masivních federálních rozpočtových deficitů, které nabobtnaly přes hranici dvou bilionů a které platí americkou imperiální expanzi v Eurasii i náš systém kasínového kapitalismu. Mají nás po krk. Dá se od nich čekat ekonomický nátlak.

Osudný den

16. 6. 2009

Robert Fisk, známý reportér deníku Independent, byl svědkem odvahy milionu demonstrantů, kteří ignorovali hrozby, střelné zbraně i krveprolití a požadovali pro Írán svobodu

Byl to íránský osudný den odvahy. Milion Íránců demonstrovalo pochodem z náměstí Revoluce na náměstí Svobody před očima teheránské brutální tajné policie. Davy zpívaly a skandovaly, smály se a posmívaly se svému "prezidentovi".

Některá americká města budou muset být velkou měrou zbourána, mají-li přežít

16. 6. 2009

Čtvrtě desítek amerických měst bude zřejmě muset být úplně zbouráno jako drastické "zeštíhlování, aby přežily" podle návrhů Obamovy vlády jak bojovat proti hospodářskému úpadku. Americká vláda zkoumá pilotní projekt ve městě Flint, v jednom z nejchudších amerických měst. Jeho součástí je likvidace celých čtvrtí a návrat pozemků do přírody.

Místní politikové jsou přesvědčeni, že se město musí zmenšit až o 40 procent. Jeho klesající počet obyvatel a místní služby je potřeba soustředit na realističtější, podstatně menší území. Obamova vláda nyní chce realizovat tento plán po celých Spojených státech. Projekt se má soustředit na 50 amerických měst, nedávno identifikovaných ve studii Brookings Institution jako města, která se budou muset podstatně zmenšit, mají-li přežít.

Jak ukřižovali Lotyšsko

16. 6. 2009

Lotyšsko míří ke krachu argentinskou cestou, varuje v deníku Daily Telegraph Amrose-Evans Pritchard.

Argentina měla v letech 1999 a 2000 obchodní přebytek. Pak byl revalvován americký dolar a to zlikvidovalo argentinský export. V roce 2001 se argentinská ekonomika zmenšila o 5 procent, málo, ve srovnání s Lotyšskem, jehož ekonomika se právě zmenšila o dvacet procent.

Že by přece jenom předzvěst Sexmise...II.?!?

16. 6. 2009 / Ladislav Žák

Po více než dvou letech, kdy jsem lehkovážně žertoval v příspěvku „Že by přece jenom předzvěst Sexmise...?!?“ nad programem „Dívčích válek“ spočívajícím v tom, že muži se stanou požíváním estrogenu z pitné vody nejprve sami sobě nepřáteli a později upadnou zcela do područí žen, přistál v mém počítači text Jiřího Patočky, profesora toxikologie na Zdravotně sociální fakultě JU v Českých Budějovicích. Tentokrát text pojednává o léčivech a jejich zbytcích, které pronikají do našich vod, včetně pitných, komplexněji a tvoří něco jako přehled toho, co se podařilo ve světě i u nás doma ve vodních trubkách, tocích i nádržích najít. Při pohledu na níže uvedený abecední seznam je třeba se zamyslet nad tím, zda ještě musíme vůbec chodit do lékárny a utrácet tam naprosto chaotické poplatky, když dostáváme podle našich vědců takto výživný farmaceutický koktejl doslova s každým douškem vody.

Trhlina v režimu

16. 6. 2009

KD│Dosavadní úspěch íránského nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího nikdy nevyplýval z jeho autority náboženského učence. Je mnoho jiných šíitských kleriků, kteří jsou v tomto ohledu před ním. Také mu příliš často není připisováno osobní charisma, napsal Dieter Bednarz pro SpiegelOnline.

Chameneího moc vychází spíše z jeho schopností stratéga. Od okamžiku, kdy byl v roce 1989 zvolen do funkce takřka nedotknutelného vůdce, prokázal výraznou schopnost nadbíhat svým politickým oponentům a vyhýbat se tak otevřenému konfliktu. Málokdo tak houževnatě usiluje o konsensus jako právě Chameneí.

Vztahy mezi generacemi

16. 6. 2009 / Petr Sak

první část statě "Děti a mládež na počátku mediální a informační společnost" publikované v čísle 5/2009 Česko-slovenské pediatrie

Je banální pravdou, že každá generace si stěžuje na mládež. Stále je vzpomínáno, jak určitý druh hudby, s kterým se ztotožnila mládež a který společností nebyl přijímán či dokonce budil pohoršení, se s odstupem času stál součástí většinové kultury. Avšak již se nezmiňuje, že je daleko více hudby, která neprojde tímto sítem a natrvalo propadne. Někdy je snaha této generační distanci dávat jiné výklady, např. politické. Postoj společnosti k rock and rollu v Československu padesátých let bývá interpretován politicky jako reakce na kulturu kapitalismu. Avšak v samotném USA byl rock and roll odmítán stejně silně a byl vyvíjen silný tlak k omezení jeho šíření mezi mladou generací a Beatles byli v USA prvotně vnímáni i jako komunistická ideologická diverze. John Lennon byl prominentním objektem sledování zpravodajských služeb USA.

Obama varoval americké lékaře ohledně reforem zdravotnictví

16. 6. 2009

Americký prezident Barack Obama řekl na shromáždění lékařů, že ostře stoupající náklady na americké zdravotnictví by mohly vést k bankrotu americké ekonomiky.

Celé Spojené státy by "mohly skončit jako automobilka General Motors", pokud nebude americké zdravotnictví zreformováno, řekl Obama na výročním zasedání Americké lékařské asociace.

Nepodávejte ruku prasatům, hrozí nákaza

16. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Zajímavé srovnání nabízí "pandemie" prasečí chřipky a politické nepokoje. "Vepřový mediální virus", jak někdo vtipně nazval "prasečí" chřipku, náhodně propuká bez jakékoliv logiky v evropských školách či u pasažérů letadel při mezikontinentálních letech. Masy jsou ubezpečovány, že nebezpečí je minimální. Počet nakažených je také minimální. Počet mrtvých je ještě menší. Infekce ovšem zachvátila politiku. Radikalizace a extremizace ke xenofobii náchylné společnosti v Evropě a z toho vyplývající neklid v ulicích je masovým fenoménem. A tato epidemie má za sebou už první řadu mrtvých.

Manipulace, či revoluce?

16. 6. 2009 / Jan Čulík

Štěpán Kotrba projevuje v tomto článku - na rozdíl od západních médií - cynickou střízlivost a spekuluje, že současná íránská "revoluce" je zmanipulována zvenku, zřejmě zejména Američany, pro jejich "zlovolné cíle". (Američané samozřejmě podvratné akce v Íránu platí, to je známo.) Jenže kde je hranice mezi skutečnou vůli lidu a "americkou manipulací"?

Podotkněme, že Štěpán Kotrba v Teheránu není přítomen a spekuluje zpovzdálí - dám osobně přednost úsudku nestora britských reportérů na Blízkém východě Robertu Fiskovi, který je v Teheránu přítomen a o němž není možno říci, že by byl placen - nebo třeba jen nakloněn - americkému "imperialismu" - ostře kritické postoje vůči americké zahraniční politice projevil v mnoha svých článcích.

Studentská moc v Íránu?

16. 6. 2009

Koordinované série studentských demonstrací ve všech velkých městech v Íránu během roku 1978 vedly začátkem roku 1979 k pádu režimu šáha Rézy Páhlavího. Je obtížné usuzovat, zda najdou studenti tentokrát obdobnou výdrž, ale jejich postoj bude zřejmě klíčový. Írán je mladá země. Polovina jeho obyvatelstva je mladší 25 let. Je také výjimečná tím, že 60 procent studentů na vysokých školách jsou ženy.

Hamás a Fatah zakládají Výbor pro usmíření

16. 6. 2009 / Jana Ridvanová

EXKLUZIVNĚ PRO BLPo víkendovém setkání palestinských představitelů parlamentu v Gaze a na Západním břehu se zástupci evropských parlamentů, kteří apelovali na nutnost navázání nějaké formy spolupráce mezi Fatahem a Hamásem, se včera v Ramalláhu a Gaze poprvé sešel Výbor pro usmířeni. Výbor, ve kterém zasedli zástupci Hamás i Fatah chce zmírnít napětí mezi oběma stranami a připravit tak půdu pro nové kolo dialogu.

Gordon Brown "nechá vyšetřovat iráckou válku", ale "tajně"

16. 6. 2009

Britský premiér Gordon Brown oznámil, že bude zahájeno "nezávislé vyšetřování", jak se Británie dostala do války v Iráku, avšak bude se konat tajně. Opoziční strany i mnoho labouristických poslanců požaduje nezávislé vyšetřování britské role ve válce v Iráku už od r.2003.

Vyšetřování bude zahájeno v červenci a potrvá nejméně rok, takže jeho výsledky budou zveřejněny až po příštích všeobecných volbách, řekl Gordon Brown v Dolní sněmovně za velkého a hlučného nesouhlasu a posměchu především konzervativních poslanců. Vyšetřování prý podle Brown nebu "nikoho obviňovat".

Kusy a volby

16. 6. 2009 / Beno Trávníček

Ze zpráv: ... v ... bude propuštěno 2.500 pracovníků; v ... bude snížen stav o 20% úředníků ...

Jestli by o něčem měly být podzimní volby, tak o tom, aby lidé přestali být počítáni na kusy... podívejme se do volebních programů našich stran, zda tam nějaká bude mít, že to, co ji zajímá, je jedinec ... i ten případně ne zcela "vyvinutý" - do: za každou cenu úspěšného podnikatele, finančního kejklíře či třeba zaměstnaneckého patolízala.

Ve většině kultur pracovaly a pracují obě pohlaví

15. 6. 2009 / Darina Martykánová

Vzhledem k nesmírné pracovní vytíženosti nebudu polemizovat s celkovou vizí pana Groha, i když by mě zajímalo, jestli by si život ptáka ve zlaté kleci, který tak oslavuje, přál také sám pro sebe. Já osobně spíš fandím ambiciózním a nezávislým Turkyním a Iránkám, které nejsou ochotné prodat svobodu za pár zlatek... Nicméně si neodpustím vyvrátit jeden velký historický nesmysl: Groh píše: "V historickém pojetí nejen muslimů je práce záležitostí muže a starost o chod domácnosti výsadou ženy".

Gustave Moreau: Svatý Jiří

Svatý Jiří

15. 6. 2009 / Přemysl Janýr

Článek o české nenávistnosti obecně a vůči Romům speciálně zjevně píchl do citlivého místa. Lea Bradáčová mi to vrátila, že jsem naopak já nenávistný vůči Čechům, za což ji Michael Volný obvinil z negramotnosti. Luděk Toman její obvinění naopak rozšířil o mé paranoidní vidění světa a jistá zlá, krutá a prolhaná Češka u mne a Tomáše Krystlíka, který se připojil článkem o českých historických lžích, diagnostikovala mindrák z češství. Václav Vlk st. svérázný způsob vyrovnávání se s minulostí rozvedl hned na několika portálech, jak mne s gustem informují přátelé.

Co ukazuje na zfalšování íránských voleb a jak k němu pravděpodobně došlo

15. 6. 2009


KD│Juan Cole, prezident Global Americana Institute, uvádí následující indicie pro tvrzení, že íránské prezidentské volby byly zfalšovány:

1) Tvrdí se, že Ahmadínežád získal v Tabrízu 57%. Jeho hlavní oponent Mír Hosejn Musáví je Azerem pocházejícím z provincie Ázerbájdžán, jejímž hlavním městem je Tabríz. Musáví podle všeho dostupných dokladů měl větší podporu ve městech a je populární ve své domovské provincii. Jím pořádaná shromáždění byla velmi hojně navštěvována. Takže tvrzení, podle nějž v azerském městském centru získal Ahmadínežád tak výraznou převahu, prostě nedává smysl. V posledních volbách Azerové hlasovali dokonce i pro málo významné prezidentské kandidáty pocházející z této provincie.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2009

13. 6. 2009

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2009 přispělo celkem 257 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 92 324 04 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 5. 2009 částku 60 385,44 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a