Studentská moc v Íránu?

16. 6. 2009

Koordinované série studentských demonstrací ve všech velkých městech v Íránu během roku 1978 vedly začátkem roku 1979 k pádu režimu šáha Rézy Páhlavího. Je obtížné usuzovat, zda najdou studenti tentokrát obdobnou výdrž, ale jejich postoj bude zřejmě klíčový. Írán je mladá země. Polovina jeho obyvatelstva je mladší 25 let. Je také výjimečná tím, že 60 procent studentů na vysokých školách jsou ženy.

Za poslední čtyři roky se šíří povstání právě na íránských vysokých školách, které požadují svobodu projevu a liberalizaci konzervativních předpisů ohledně oblékání a chování. Íránské úřady na tyto požadavky dosud reagovaly sílícím útlakem a silným krveproléváním. Loni v létě se konaly demonstrace ve 20 městech a studenti v Teheránu uspořádali sérii protestů, které otevřeně útočily loni na podzim na prezidenta Ahmadinežáda jako na "tyrana". Při protestech policie usmrtila několik studentů.

Protesty nyní znovu už začaly na obrovské Teheránské univerzitě, avšak úřady budou zvlášť znepokojeny, pokud se protesty rozšíří po celé zemi - jako loni v létě - zejména do Isfahánu a Ahwazu.

Pokud se informace o tom, že policie zabila několik studentů a že potlačila demonstrace násilím rozšíří, povstání může být nezvladatelné, míní britský list Independent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.6. 2009