Obama varoval americké lékaře ohledně reforem zdravotnictví

16. 6. 2009

Americký prezident Barack Obama řekl na shromáždění lékařů, že ostře stoupající náklady na americké zdravotnictví by mohly vést k bankrotu americké ekonomiky.

Celé Spojené státy by "mohly skončit jako automobilka General Motors", pokud nebude americké zdravotnictví zreformováno, řekl Obama na výročním zasedání Americké lékařské asociace.

Téměř padesát milionů občanů nemá ve Spojených státech zdravotní pojištění, připomíná společnost BBC. Obama navrhuje desetiletý reformní program, který by měl stát asi bilion dolarů a v jehož rámci by měla být zdravotní péče zpřístupněna všem.

Obama chce vytvořit zdravotnickou strukturu, v jejímž rámci by si Američané mohli volit mezi soukromým a státním zdravotním pojištěním - státní zdravotní pojištění by podle něho "přineslo na trh zdravotní péče konkurenci, odstranilo by ze systému plýtvání a přimělo by, aby se pojišťovny chovaly poctivě."

Mnoho organizací se obává, že státní zdravotnictví bude mít výhody, které nakonec donutí soukromé pojišťovny, aby trh zdravotní péče opustily.

Mnoho lékařů doporučuje snížení nákladů na zdravotnictví tím, že by se zákonem omezilo množství odškodného, které pacient může vysoudit, pokud dojde k zanedbání péče.

Poukazují na to, že lékaři se bojí soudních sporů, a tak provádějí drahé léčebné procedury, které nejsou vždy nutné.

Avšak Obama odmítl výši odškodného omezit, což vyvolalo od přítomných nesouhlas. Dodal, že se mu líbí myšlenka, že by všichni Američané museli mít zdravotní pojištění povinně, a dodal, že pojišťovny už nebudou smět odmítat pacienty, kteří trpí nemocí, kterou měli ještě před pojištěním.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.6. 2009