Nepodávejte ruku prasatům, hrozí nákaza

16. 6. 2009 / Štěpán Kotrba

Zajímavé srovnání nabízí "pandemie" prasečí chřipky a politické nepokoje. "Vepřový mediální virus", jak někdo vtipně nazval "prasečí" chřipku, náhodně propuká bez jakékoliv logiky v evropských školách či u pasažérů letadel při mezikontinentálních letech. Masy jsou ubezpečovány, že nebezpečí je minimální. Počet nakažených je také minimální. Počet mrtvých je ještě menší. Infekce ovšem zachvátila politiku. Radikalizace a extremizace ke xenofobii náchylné společnosti v Evropě a z toho vyplývající neklid v ulicích je masovým fenoménem. A tato epidemie má za sebou už první řadu mrtvých.

Protistátní demonstrace zachvátily "demokratickou" Gruzii a tamní policie je brutálně potlačila. Tři sta maskovaných mužů ozbrojených obušky vyběhlo přímo z budovy ústředí policie a a zaútočilo na protestní shromáždění. Přitom Saakašvili byl podle mediálních výpovědí ztělesněním "demokracie" pro tuto zemi a "nadějí" pro "vyspělou" Evropu... Teď po volbách zachvátily "masové" protistátní demonstrace "nedemokratický" Írán za situace, kdy zvítězil Ahmadinežád, a dle mediálních příznaků se jedná o další z uměle vyvolaných "barevných" revolucí. Přitom Ahmadinežád je podle mediálních výpovědí ztělesněním "tyranie" pro tuto zemi a "hrozbou" pro "vyspělou" Evropu...

Na státní teror ani na stanné právo to v Íránu stále nevypadá, přestože média hovoří o největších davových nepokojích po islámské revoluci. V ulicích je pouze protestující a rabující dav, nikoliv tanky a kulomety. Islám jde stranou. Mahmúd Ahmadinežád zlehčujícím tónem mluví o emocích po fotbalovém zápase. Ať se mládí vydovádí... Nicméně když dav hrozil vypálením budovy prostátní milice, ozbrojenci zahájili pro vlastní bezpečnost ostrou palbu. Výsledkem je řada raněných a pouze sedm mrtvých. Trochu málo na bezhlavou střelbu z automatických zbraní do davu, do kterého se nelze netrefit. Čili se nejspíš jednalo o cílenou eliminaci vůdčích osob. Vcelku úspěšná taktika. Nechat dav lynčovat a vypalovat budovy by nebylo pedagogické. Nechat střelbou vyplašený dav unavit oproti tomu přinese umdlení nepokojů a postupný návrat k normálnímu životu. Pro proamerickou politiku to bude nejspíš další z řady zklamání.

Stejné příznaky masových nepokojů už dlouho ohrožují některé země Jižní Ameriky, Afriky, Asie. Na jedné straně rozhořčení Indiáni, na druhé armáda. Na jedné straně protivládní guerilly, na druhé guerilly vládní. Výsledky předvídatelné.

Nyní uprostřed krize kasinového kapitalismu hrozí masové nepokoje po expanzi neonacionalistů a neonacistů v řadě zemí jinak "demokatické" Evropy: střety policie s neonacisty v Česku už rok připomínají pouliční válku, silné výroky maďarských neonacionalistických politiků fanatizují dav. Slovensko se připravuje tiše na obranu jižní hranice a požaavky na revizi Trianonské smlouvy a Velké Maďarsko odmítá. V Maďarsku si ovšem neonacionalisté zřídili v předstihu i svoje "gardy". Na "pandemii" hnědé revoluce v celé Evropě to prozatím nevypadá. Vakcína proti tomuto viru nicméně stále neexistuje a nikdo z "odpovědných" "demokratických" politiků se po ní ani nepídí. Čeká se na epidemii a první mrtvé.

Výrobci antivirotik (Tamiflu) i výrobci vakcín si mnou ruce nad mediální hysterií a státními objednávkami. Takovej kšeft... Výrobci hnědých idejí a všelicí poradci pro davovou psychologii a média si mnou ruce také. Takovej kšeft... Výsledkem nedalekého střetu politických koncepcí totiž bude ještě více moci pro ty, kteří moc už teď mají, a ještě méně demokracie pro ty, kteří moc doteď nemají. V Evropě se schyluje k politické konfrontaci, která vůbec nebude sametová. Jsou na to "demokratičtí" politici připraveni? Ideální stav nastává pro mocichtivé, i kdyby při něm mělo být několik desítek či stovek mrtvých. Nebudou přece v prvních řadách...

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.6. 2009