Proč se rozhořčovat nad srpem a kladivem?

15. 6. 2009

Tímto reaguji na článek pana Š.Kotrby,který se rozhořčil nad tím, že v Lidicích mladí lidé použili Leninův portrét či symboly srpu a kladiva. V souvislosti s tím si maně vzpomenu na příhodu v Alpách, kde mladí lidé rozvinuli vlajku SSSR při jízdě na lanovce a lyžaři na sjezdovce nebyli tak rozhořčeni, jako by byl pan Kotrba, ale naopak s nadšením tento symbor proletariátu pozdravovali, připomíná Petr Herout. Škoda, že panu Kotrbovi stejně tak jako excesy revolucionářů nevadí bobardová.ní Jugoslávie žoldáky NATA, stejně tak lhaní pana Tvrdíka, když v našem parlamentu lživě argumentoval na podporu přepadení Iráku a není mu špatně, když v této souvislosti někdo vystavuje vlajky USA nebo NATA.

Pozn. JČ: Proti gustu žádný dišputát: každý má samozřejmě právo považovat symboly bývalého Sovětského svazu za přijatelnější než symboly USA a NATO; já osobně bych za sebe rád jen připomenul, že Spojené státy jsou demokracií a NATO demokratickým svazkem států, kdežto Sovětský svaz byl totalitní, monarchistický imperialistický stát. To samozřejmě neznamená, že Spojené státy - stejně jako každá větší mocnost - neprosazují sobecky na mezinárodní scéně své zájmy; jenže je možno je za to v Americe kritizovat, nikdo vás za to nezavírá, jak tomu bylo v někdejším Sovětském svazu.

Zakazování extremistických symbolů, ať pravicových, či levicových, je ovšem útokem na demokracii. V demokratické společnosti musí mít občan právo vyjadřovat jakkoliv odporné názory. Rozlišuje se mezi právem názor vyjádřit a výzvou k akci, ("Zabte židy, Romy!"), která je porušením zákona.

Česká republika zoufale zápolí s hranicemi demokracie; důkazem pro to je i absurdní kriminalizace názorů trestním paragrafem o pomluvě. Znovu a znovu přicházejí důkazy, že se tento zákon zneužívá k omezování svobody slova.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.6. 2009