BBC: V Teheránu protestovaly "statisíce, možná miliony lidí"

15. 6. 2009

"Byl to neuvěřitelný pohled. Obrovský dav, statisíce, možná i miliony lidí se otevřeně postavily na odpor vládě, která jim nařídila, aby se neshromažďovali," informoval reportér BBC Joy Leyne z Teheránu. Podle něho to byla největší politická demonstrace v této islámské republice za posledních třicet let. Charakterizoval ji jako "politické zemětřesení".

Zdroj ZDE (též fotografie)

"Bezpečnostní jednotky se držely stranou - byli jsme dokonce schopni filmovat; normálně vám v tom okamžitě zabraňuje tajna policie". Ale davy byly tak obrovské, že bezpečnostní jednotky ustoupily. Když jsme z demonstrací odjížděli, viděli jsme řady pořádkové policie připravené na výpadovce.

Jestliže začala policie střílet do davů, znamenalo by to obrovské posílení napětí, a upřímně řečeno, bylo by to velkou politickou chybou pro ty, kdo stojí v čele země.

Ve večerním zprávodajství rozhlasu BBC se diskutovalo o tom, jaké může mít vedení íránského státu možnosti. Statisíce demonstrantů, protivících se vládě, se těžko zvládá.

Ke střelbě došlo ve 20.45 místního času (v 17.45 českého času), kdy policie začala střílet na Azadském náměstí na dav, který zaútočil na budovu náboženské milice, spojené s mocnou íránskou Revoluční gardou. Podle tiskové kanceláře AFP policie také použila slzného plynu a demonstranti zapalovali motocykly.

Britský deník Daily Telegraph zveřejnil výsledky íránských voleb, které údajně pocházejí z íránského ministerstva vnitra. Podle nich získal Musáví 19,1 milionu hlasů, zatímco Ahmadínežád pouze 5,7 milionů hlasů a umístil se tak jako třetí. Druzí dva kandidáti, reformista Mehdi Karubi a jestřáb Mohsen Rezai prý získali 13,4 milionů a 3,7 milionů hlasů. Pravost těchto údajů nelze potvrdit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 15.6. 2009