Íránské povstání má své oběti

16. 6. 2009

Povolební politické nepokoje v Íránu si vyžádaly první oběť, když policie začala střílet na stoupence poraženého prezidentského kandidáta Hosseina Musávího, kteří neposlechli zákazu politických shromáždění a demonstrovali v centru Teheránu.

Za střelbu zřejmě nesou odpovědnost ozbrojenci z milice Basiji, která podporuje ortodoxního prezidenta Mahmuda Ahmadinežáda. Ke střelbě došlo, zatímco v centru Teheránu demonstrovaly statisíce lidí a požadovaly, aby byly volební výsledky z minulého pátku zrušeny.

Svědci viděli, že nejméně jedna osoba byla zastřelena a několik jich bylo zraněno.

Přesné údaje nejsou k dispozici, avšak z odhadů vyplývá, že proti "ukradeným volbám" demonstrovalo v Teheránu více než půl milionu osob. Takové obrovské protesty Írán nezažil od islámské revoluce r. 1979.

"Musáví, my vás podporujeme! Zemřeme, ale získáme zpět své hlasy!" skandovali stoupenci, mnozí z nichž byli oblečeni do zelena, což byla barva volební kampaně umírněného Musávího.

Podle nepotvrzených zpráv bylo také usmrceno až 12 osob v konfrontacích mezi pořádkovou policií a studenty V Teheránu a v městě Širaz.

Střílelo se prý i ve třech místech v severním Íránu, ale nepřišly zprávy o obětech.

Přítomnost obrovských davů v ulicích - a zprávy o dalších raněných a mrtvých - jak se zdá zlikvidoval naděje, že se sporadické protesty posledních několika dní pod tlakem bezpečnostních jednotek uklidní, píše deník Guardian.

Pozorovatelé jsou nesmírně překvapeni obrovskými protesty v Teheránu, které se konaly navzdory oficiálnímu zákazu. A nezdá se, že by hněv polevoval. "Mnoho mých přátel je ve vězení," řekl Saman Imani, student, kterého zmlátila policie. "Írán začíná být naprostou diktaturou. Ahmadinežád popírá holocaust, protože je tak brutální jako Hitler."

Ebrahim Yazdi, šéf zakázaného opozičního Hnutí za svobodu a veterán íránské revoluce, varoval, že Ahmadínežádovy útoky na jeho odpůrce otevřely "Pandořinu skřínku", která vedla k hluboké krizi režimu.

"Důsledkem této krize nyní je, že propast mezi osobnostmi revoluce se prohlubuje," zdůraznil. "Je to také propast mezi lidmi a jejich vládou. Propast mezi státem a národem. Je to největší krize od revoluce."

Další zprávy z pondělka v noci hovoří o obyvatelech Isfahanu, Ahwazu, Zahedanu, Yazdu a Mašhadu, skandujících ze střech "Bůh je velký!" na podporu teheránských demonstrantů.

Mohammad Chatamí, bývalý reformistický prezident a stoupenec Musávího, zaútočil na vládu, že demonstraci zakázala, a varoval, že volby ochromily důvěru veřejnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.6. 2009