Manipulace, či revoluce?

16. 6. 2009 / Jan Čulík

Štěpán Kotrba projevuje v tomto článku - na rozdíl od západních médií - cynickou střízlivost a spekuluje, že současná íránská "revoluce" je zmanipulována zvenku, zřejmě zejména Američany, pro jejich "zlovolné cíle". (Američané samozřejmě podvratné akce v Íránu platí, to je známo.) Jenže kde je hranice mezi skutečnou vůli lidu a "americkou manipulací"?

Podotkněme, že Štěpán Kotrba v Teheránu není přítomen a spekuluje zpovzdálí - dám osobně přednost úsudku nestora britských reportérů na Blízkém východě Robertu Fiskovi, který je v Teheránu přítomen a o němž není možno říci, že by byl placen - nebo třeba jen nakloněn - americkému "imperialismu" - ostře kritické postoje vůči americké zahraniční politice projevil v mnoha svých článcích.

Kotrbův cynicko-kritický postoj vůči událostem v Íránu mě zaujal. Snad proto, že se Češi skoro nikdy na žádné demonstrace dnes nezmůžou, domnívá se Štěpán Kotrba, že íránská "revoluce" je zmanipulována. Vzniká z toho zajímavá otázka: Je skutečně možno manipulací dostat do ulic a na náměstí milion lidí? Představa, že všichni byli zmanipulováni, je vlastně velmi elitářská: "Chudáci statisice lidí ničemu nerozumí a stávají se obětí mezinárodních intrik - všemu rozumím správně jen já, analytik!"

S Kotrbovým myšlením je to vždycky stejné. Jen proto, že Spojené státy mnohdy zneužívají úsilí lidí v různých zemích o osvobození ke svým politickým cílům, znamená to, že boj za osvobození v diktátorských zemích není legitimní? Jen proto, že mnozí lidé v ČR mají pocit, že jim byla "revoluce" r. 1989 v Československu ukradena? A - ruku na srdce - je situace v dnešní České republice - je dnešní český proamerický režim (navzdory tomu, že na uctivý předklon českých politiků vůči západní velmoci je trapný pohled) pro lidi skutečně horší než proruský režim v Československu řekněme v roce 1975?

Zajímavé je, že - možná naivní - reakce západní médií je přesně obrácená. Západní reportéři respektují vůli lidu. Západní média jsou naučena reagovat na takovéto projevy lidové demokracie - jakmile vyjde do ulic větší počet demonstrantů, západní reportéři to berou vážně...

Zajímavé také je, že se při vzbouřeních proti autokratické moci Štěpán Kotrba vždycky staví na stranu státních úřadů proti vzbouřencům. Skutečnost, že demonstranti podpálili služebnu režimní ozbrojené milice, je jistě politováníhodná, střelba policie do davu civilistů ostrými zbraněmi je však vždycky nepřijatelná. Ať už to dělají američtí vojáci, či milice íránského režimu.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 16.6. 2009